Stap 9 Historische import: Completeer de import

Gewijzigd op Tue, 21 Mar 2023 om 08:33 PM

In deze laatste stap van het importproces checkt Yuki het saldo op de startdatum in Yuki van de volgende tussenrekeningen:

• 499100 Wachtrekening beginbalans (oude importrekening, niet gebruikt in de historische import
  • 550090 Wachtrekening beginbalans banken
  • 400010 Wachtrekening beginbalans klanten
  • 440010 Wachtrekening beginbalans leveranciers
  • 289999 Wachtrekening beginbalans activa

Als je met een historische import + mutatiebalans werkt, zal dit voor klanten, leveranciers en banken pas op datum van de mutatiebalans op nul vallen.

Als achter één of meerdere rekeningen een kruisje staat, wil dat zeggen dat het saldo op de startdatum niet in evenwicht is.Door op de betreffende rekening te klikken kan je deze controleren.

LET OP! Indien je het beginsaldo van de bankrekening(en) niet op voorhand invult, zal de ‘Wachtrekening beginbalans banken’ na de import nooit in evenwicht zijn. Wanneer je vervolgens wel een beginsaldo ingeeft, zal dit zich corrigeren. Vallen de wachtrekeningen van de klanten en leveranciers niet op nul, dan is het mogelijk dat er in Yuki reeds facturen geboekt zijn met een factuurdatum vóór de startdatum van Yuki. Om dit te voorkomen, raden we aan om het geïmporteerde boekjaar te blokkeren en af te sluiten na voltooiing van de import waarbij alles in evenwicht is.

Stappen terug

Het kan voorkomen dat je één of verschillende importbestanden wil aanpassen en vervolgens opnieuw wil uploaden. De werkwijze hiervoor is als volgt:

In de historische import wizard kan je stappen "terug" nemen door onderaan op de voorgaande stappen te klikken. Bij sommige stappen vind je linksboven de knop 'verwijderen'. Klik je hierop, dan zal Yuki zowel het importbestand als de daarbij behorende boekingen verwijderen.

• Volledige import verwijderen: Wil je de volledige import opnieuw doen dan dien je stap 3 te verwijderen en op ‘Ja’ te klikken. De grootboekkoppelingen zullen wel lokaal blijven bestaan. Als je deze wil aanpassen, dien je stap 3 te verwijderen, opnieuw op te laden en in stap 4 via de meerkeuzelijst ‘Al gematcht’ de koppelingen te verwijderen.
  • Alleen het transactie-importbestand verwijderen: Als de import van de klanten, leveranciers en activa juist zijn, maar je wilt de balanstransacties opnieuw uploaden, dan kan je stap 3 verwijderen en daar kiezen voor ‘Nee, alleen transacties’. De overige importbestanden en boekingen blijven dan bestaan.

1. Import voorbereiden
  2. Importeren historische transacties
  3. Controleer of de import goed is verlopen
  4. Koppelen met rekeningschema Yuki
  5. Aanmaken boekingen
  6. Importeren klanten
  7. Importeren leveranciers
  8. Importeren vaste activa
  9. Completeer de import