Stap 2 Historische import: Importeren transacties

Gewijzigd op Tue, 07 Dec 2021 om 09:22 AM

In deze stap importeren we de historieken vanuit het vorige softwarepakket in Yuki. Je kan er ook voor kiezen om de balans (al dan niet met resultatenrekening) te importeren. Je gebruikt hiervoor een CSV-bestand volgens een vaste layout qua kolombenamingen. Een voorbeeld vind je terug onderaan deze help pagina. CSV-bestanden maak je aan in Excel.

Het Yuki import formaat voor historische gegevens

Het importbestand moet een CSV-bestand zijn met de volgende kolommen met bijhorende waard

Code grootboekrekening
 Verplicht
Rekening code uit oude softwarepakket
 Omschrijving grootboekrekening
 Verplicht

Datum transactie
 Verplicht
 dd-mm-jjjj of d-m-jj, scheiding door - of /
 Referentie
 Optioneel
Factuurnummer of boekstuknummer
 Bedrag
 Verplicht
 #####,## of ####.##,  geen duizendtal separator toegestaan
 Omschrijving
 Verplicht

Relatienaam
 Optioneel

Relatiecode
 Optioneel

De eerste rij van het CSV-bestand moet de kolomtitels bevatten. Je kopieert deze best van het voorbeeldbestand dat je onderaan deze help pagina terugvindt. Zeer belangrijk: controleer of alle transactielijnen samen op nul vallen. Verder moet op elke transactiedatum debet gelijk zijn aan credit.

Wanneer het importbestand klaar is, dien je het te bewaren als Comma Separated Value (CSV gescheiden door lijstscheidingstekens).

In Yuki sleep je het CSV-bestand op het grijze vlak of klik je op het vlak om het bestand te uploaden. Er wordt nu een check uitgevoerd of het bestand aan alle technische vereisten voldoet. Zo zal Yuki foutmeldingen geven wanneer er verschillen zijn tussen debit en credit op éénzelfde datum. De knop ‘Repareer automatisch’ zorgt ervoor dat deze verschillen samen wegvallen op “Rekening onbekend”*. Daarna worden alle historische transacties geïmporteerd.

(*Deze wordt automatisch gecreëerd door Yuki. Echter dien je deze nog wel te koppelen in stap 4 van de wizard.)

LET OP! Je kan maar 1 CSV-bestand met historische transacties per administratie importeren. Zorg dus dat je een zo compleet mogelijk bestand hebt.

1. Import voorbereiden
  2. Importeren historische transacties
  3. Controleer of de import goed is verlopen
  4. Koppelen met rekeningschema Yuki
  5. Aanmaken boekingen
  6. Importeren klanten
  7. Importeren leveranciers
  8. Importeren vaste activa
  9. Completeer de import