Fiscale tabel

Gewijzigd op Wed, 03 Apr 2024 om 10:58 AM

Met de fiscale tabel voor eenmanszaken kan je informatie uit Yuki halen ter voorbereiding van de aangifte personenbelasting voor eenmanszaken. Deze tabel is enkel zichtbaar in  domeinen die de rechtsvorm Eenmanszaak hebben ingesteld in hun administratie instellingen. Dit kan je instellen vanuit het bedrijfsprofiel (tab 'Juridisch').

Een gebruiker met de rol Externe accountant en backoffice medewerkers kunnen de tabel raadplegen en aanpassingen doorvoeren. Gebruikers met de rol Directie of Financiële administratie kunnen de tabel enkel raadplegen.

De fiscale tabel vind je terug onder de tegel Boekhouding waar je vervolgens kan klikken op de knop Fiscale tabel. Dit is nog een bèta versie wat betekent dat alle feedback nog welkom is omtrent de fiscale tabel. Hier gaan we dan ook mee aan de slag voor we de finale versie lanceren.

De tabel is opgebouwd op grootboekniveau en is gekoppeld aan de grootboekrekeningen die gebruikt werden. Eerst worden de brutomarge grootboekrekeningen weergeven, vervolgens de beroepskosten van de ondernemer en tot slot de sociale bijdragen. Het is mogelijk om door te klikken op deze grootboekrekeningen om te zien uit welke facturen deze bedragen zijn opgebouwd. Ook kan je de weergave van de tabel in- of uitklappen via de pijltjes rechts bovenaan.

De tabel is opgebouwd uit vijf kolommen bestaande uit volgende zaken:

1. het brutobedrag
  2. het professioneel percentage van de grootboekrekening, dit stel je in op grootboekniveau.
  3. de berekening van het professioneel bedrag aan de hand van het bruto bedrag en het professioneel percentage. Deze beperking doet Yuki automatisch tijdens het inboeken.
  4. het aftrekbaar percentage waarmee de fiscale aftrekbaarheid van de kosten weergegeven zal worden.
  5. het fiscaal aftrekbaar bedrag wat uiteindelijk aanvaard zal worden voor belastingberekening.

Wijzigingen fiscale tabel

Het is mogelijk om gedurende het jaar het fiscaal aftrekbaar percentage te wijzigen, dit gebeurt telkens voor een volledig jaar. Via de drie puntjes achteraan kan je klikken op Wijzig aftrekbaar percentage. Voor sommige grootboekrekeningen staat een vast aftrekbaar percentage ingesteld (op basis van de wetgeving). Zoals bijvoorbeeld restaurantkosten met een aftrekbaar percentage van 69%, boetes 0%,... Als dit percentage voor een bepaalde eenmanszaak toch zou afwijken, kan je het percentage nog steeds aanpassen in de tabel.

Via de drie puntjes achteraan heb je ook de mogelijkheid om te navigeren naar de grootboekrekening.

Voor de beroepskosten is het mogelijk om deze te verplaatsen naar sociale bijdragen. Dit doe je via de drie puntjes achteraan en je zal deze verplaatsing onmiddellijk te zien krijgen in de tabel. Dit zal dan ook voor volgende jaren zo worden opgenomen in de tabel.

Deze optie zal enkel zichtbaar zijn voor grootboekrekeningen onder 618xxx.

Het is ook steeds mogelijk om de sociale bijdragen te verplaatsen naar beroepskosten op dezelfde manier. Ook dit zal in de de volgende jaren zo opgenomen worden in de tabel.

Het professioneel percentage wordt in de instellingen van de grootboekrekening bepaald. Een eventuele wijziging werkt enkel door op toekomstig verwerkte boekingen.

Afsluiten fiscale tabel

Eenmaal alles correct ingesteld staat en de boekhouding volledig is, kan je de tabel definitief maken door rechtsboven te klikken op de knop Maak definitief. Dit zal enkel mogelijk zijn wanneer het boekjaar in Yuki ook effectief afgesloten is.

Indien het boekjaar niet afgesloten is dan zal een pop-up verschijnen van waaruit je naar de Instellingen kan gaan om dit in orde te brengen. Enkel de Backoffice Controller kan de administratie blokkeren en afsluiten.

Eenmaal afgesloten krijg je wel de mogelijkheid om deze definitief te maken. Na het afsluiten van de fiscale tabel kunnen er geen aanpassingen meer doorgevoerd worden aan de tabel. Het is wel steeds mogelijk om deze terug te heropenen.

Exportmogelijkheden

Het is mogelijk om de fiscale tabel te exporteren als een CSV bestand.