FAQ Fiscale tabel

Gewijzigd op Wo, 11 Sep om 12:49 PM

Op deze pagina kan je een antwoord terugvinden op de volgende vragen:

Mijn brutobedrag komt niet overeen met de boekhouding. Hoe komt dit?

De fiscale tabel heeft 3 kolommen. Bruto, Professioneel en Fiscaal.

Afbeelding met schermopname, tekst, software, lijn
Automatisch gegenereerde beschrijving

In Yuki beginnen we steeds vanuit het professioneel gedeelte omdat er in onze software bij het boeken van facturen meteen rekening gehouden wordt met het ingestelde professioneel %. We kunnen dus zeggen dat de middelste kolom altijd zal overeenstemmen met wat er in de boekhouding staat. Dit is namelijk het professioneel gedeelte.

Yuki zal het brutobedrag berekenen op basis van het professioneel bedrag en het percentage.

Indien er dus bijvoorbeeld op Telefoon- en Internetkosten in de kolom “Professioneel” € 750 staat, en het professioneel % is 75%, zal Yuki het brutobedrag berekenen naar € 1000.

Het professioneel bedrag is dus een weerspiegeling van wat er in de boekhouding staat.

Ik krijg mijn professioneel % niet correct in 2023. Hoe komt dit?

2023 is een overgangsjaar. Omdat we in 2023 de professionele % niet bijhielden op transactieniveau (dit doen we vanaf 2024 wel: zie details boeking van elke boeking gedaan vanaf 2024) weten we dus ook niet met zekerheid welk % gebruikt werd. Hier vallen we dan ook terug op het huidige ingestelde % op grootboekniveau of in het geval dat dit veranderd werd in 2024: de voorlaatste instelling welke dan ook vermoedelijk over 2023 gebruikt werd.

Om dit te kunnen wijzigen wanneer nodig, hebben we voor 2023 de mogelijkheid gegeven om het professioneel % handmatig te wijzigen in de fiscale tabel. Dit heeft PUUR visueel een impact en heeft geen invloed op de boekhouding.

Je kan dit percentage wijzigen door op de 3 punten te klikken in de fiscale tabel van de betreffende grootboekrekening. Weet wel dat hierdoor het terugrekenen naar het brutobedrag ook mogelijks verandert!

Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, nummer
Automatisch gegenereerde beschrijving

Ik krijg mijn afschrijvingen niet correct in de fiscale tabel. Hoe los ik dit op?

Het is belangrijk om te weten dat diverse posten (net zoals verkoopfacturen en kastransacties) niet beïnvloed worden door het professioneel % bij inboeken. Wanneer je dus een grootboekrekening instelt op 75% professioneel, zal je toch voor 100% professioneel boeken indien je een diverse post maakt op die betreffende grootboekrekening.

Aangezien afschrijvingen ook diverse posten zijn, zal Yuki hier niet naar kijken: we dienen investeringen dus al direct te beperken tijdens het boeken van de factuur door het juiste professioneel % toe te passen op de 2-rekening.

Je kan ervoor kiezen om de 2-rekening op bijvoorbeeld 50% professioneel in te stellen. Wanneer je dan de factuur boekt, zal Yuki automatisch het professioneel en het privé gedeelte opsplitsen en dus enkel het professioneel gedeelte activeren. Dit is ook de aangewezen methode.

In andere gevallen zal de 2-rekening ingesteld staan op 100%. Hiervoor zal je dan tijdens het boeken van de factuur, handmatig de factuur moeten opsplitsen. Dit is enkel nodig indien je de 2-rekening niet op voorhand al wilt beperken voor elk element dat hierop wordt geboekt.

Situatieschets:
Factuur van € 1210 voor een laptop incl. BTW. De grootboekrekening 230000 staat ingesteld op 100% professioneel, maar de laptop mag maar voor 50% professioneel in de boekhouding zitten.

We boeken de factuur als volgt:

Afbeelding met tekst, schermopname, nummer, software
Automatisch gegenereerde beschrijving

We dienen dus de BTW ook al te beperken in het BTW veld voor 50%.

Wanneer we nu de afschrijvingen laten lopen in de afschrijvingstabel, zal er enkel worden afgeschreven op het professioneel %.

Om nu de fiscale tabel correct te laten lopen, dienen we de 63-rekening te wijzigen naar 50% professioneel.

Indien de boeking in 2023 is gebeurd, dienen we in 2023 handmatig nog het professioneel % te wijzigen in de fiscale tabel zelf door middel van de 3 punten. Dit voor zowel de 2-rekening als de 63-rekening.

Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, nummer
Automatisch gegenereerde beschrijving

Ik heb mijn investering volledig geïnvesteerd, maar deze is niet 100% professioneel. Hoe krijg ik dit in orde?

Indien je het volledige factuurbedrag hebt geïnvesteerd en niet enkel het professioneel bedrag, dan zal je dit moeten corrigeren. Yuki schrijft namelijk 100% af van het geïnvesteerde bedrag en doet geen beperking voor het privé gedeelte.

Om dit nu op te lossen zullen we dus een handmatige correctie moeten doen. We illustreren dit aan de hand van een praktisch voorbeeld.

Situatieschets:

Aankoop van een laptop voor € 1000 excl. BTW.

De laptop is 75% professioneel, maar het volledige bedrag van €1000 werd geïnvesteerd.

Eerst moeten we ervoor zorgen dat alle afschrijvingen voor die investering verwijderd worden, dit kan je doen door naar de 2…9 rekening te navigeren en alle diverse posten (afschrijvingen) te verwijderen. (Indien het boekjaar al is afgesloten gaat dit natuurlijk niet en zal Yuki zichzelf corrigeren in het volgende boekjaar, je zal dus zelf niets kunnen en moeten doen).

Nadien navigeren we naar het investeringselement in de afschrijvingstabel en klikken we op uitval/verlies.

We nemen als datum de datum van de oorspronkelijke factuur (indien het boekjaar al is afgesloten nemen we logischerwijze een datum in het volgende boekjaar), vullen het onderwerp in en we maken het uitval/verlies aan.

Hierna creëren we de journaalpost die Yuki voorstelt, inclusief de meer of minderwaarde.

De laptop is nu volledig uitgeschreven. We navigeren nu naar de diverse post om deze te wijzigen. Je kan hier makkelijk geraken door naar dezelfde 2-rekening te navigeren. We zullen hier een diverse post terugvinden met als omschrijving “Correctie eindsaldo”. We klikken hierop door en we passen de diverse post aan zodat er € 750 op de grootboekrekening 230000 komt en € 250 op grootboekrekening 484000 (rekening-courant) i.p.v. op de 663-rekening. De diverse post zal er dan als volgt uitzien:

In 2023 zal de afschrijvingstabel correct komen te staan, maar zal je wel de correctie nog visueel zien. In 2024 hebben we dan mooi enkel het professioneel gedeelte in de afschrijvingstabel. Indien 2023 al afgesloten was en we de correctie in 2024 hebben gedaan, zal dit pas in 2025 visueel mooi staan.

Om de fiscale tabel nu correct te krijgen dien we eerst de respectievelijke 63-rekening te beperken naar 75%

We dienen ook nog zelf in de fiscale tabel het professioneel % te wijzigen naar 75%. Dit laatste moet enkel gebeuren voor kalenderjaar 2023, aangezien dit een overgangsjaar is waar we het professioneel % niet bijhielden.

Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, nummer
Automatisch gegenereerde beschrijving

Wanneer alles correct is ingesteld zal je natuurlijk ook nog de afschrijvingen opnieuw moeten boeken voor 2023 om deze dan ook correct te zien in de afschrijvingstabel en de fiscale tabel.

Mijn professioneel percentage is op het einde van het jaar gewijzigd. Hoe krijg ik dit goed in de boekhouding, de fiscale tabel en BTW-aangifte?

We kunnen deze situatie aankaarten met een praktisch voorbeeld. Belangrijk: de individuele reeds geboekte facturen zullen qua transactiedetails niet correct zijn bij het volgen van dit stappenplan. We gaan met globale boekingen te werk om het gewenste resultaat te behalen.

Situatieschets:
In 2023 heb ik een boeking voor leverancier Telenet voor € 1210 incl. BTW, deze is geboekt op de grootboekrekening 616200 Telefoon- en Internetkosten. 100% professioneel en 100% BTW aftrekbaar.

Afbeelding met tekst, schermopname, nummer, software
Automatisch gegenereerde beschrijving

De fiscale tabel ziet er dan als volgt uit:

Afbeelding met tekst, nummer, schermopname, Lettertype
Automatisch gegenereerde beschrijving

In 2024 vernemen we dat het professioneel percentage over 2023 75% moet zijn.

Om dit nu te corrigeren dienen we een aantal stappen te ondernemen:

1. Eerst maken we een diverse post aan in 2023 om de BTW en het professioneel bedrag op de kostenrekening te corrigeren. Yuki zal het gecorrigeerde BTW-bedrag automatisch in de eerstvolgende openstaande BTW-aangifte in 2024 opnemen. De BTW-regularisatie boeken we op de 494400 rekening. Specifiek dienen we € 250 te crediteren op de kostenrekening alsook het BTW-gedeelte, namelijk €52,50, én we dienen de RC 484000 te debiteren. In het voorbeeld ziet de diverse post er dan als volgt uit:

Afbeelding met tekst, schermopname, software, Webpagina
Automatisch gegenereerde beschrijving

Wanneer we deze diverse post nu afhandelen, zal Yuki de BTW-wachtrekeningen aanmaken zodat de BTW-correctie in 2024 zal worden opgenomen. Onze boeking zal er dan als volgt uitzien:

Afbeelding met tekst, schermopname, software, nummer
Automatisch gegenereerde beschrijving

1. Nu we de correctie boekhoudkundig gedaan hebben, kunnen we de grootboekrekening 616200 wijzigen naar 75% professioneel. Dit doe je door naar de grootboekrekening zelf te navigeren via het MAR (snelkoppeling g + g), de betreffende grootboekrekening te openen en op het potloodje te klikken om deze te wijzigen. Dit percentage zal dan ook gebruikt worden voor alle toekomstige boekingen.

Afbeelding met tekst, software, nummer, Perceel
Automatisch gegenereerde beschrijving

1. 2023 is een overgangsjaar, aangezien we het professioneel % niet bijhielden in 2023, dienen we voor 2023 nog handmatig in de fiscale tabel het professioneel % te wijzigen naar 75%. Dit kunnen we doen door op de 3 punten te klikken.

Afbeelding met tekst, schermopname, ontwerp
Automatisch gegenereerde beschrijving

De fiscale tabel ziet er nu als volgt uit:

Afbeelding met tekst, lijn, Lettertype, nummer
Automatisch gegenereerde beschrijving

Mijn professioneel percentage is op het einde van het jaar gewijzigd. Hoe krijg ik dit goed in de boekhouding en de fiscale tabel (NIET BTW-PLICHTIG)

Indien een eenmanszaak die niet BTW-plichtig is een wijziging heeft in het professioneel % op bijvoorbeeld Telefoon- en Internetkosten. Dan dien je eerst de grootboekrekening te wijzigen naar het correcte professioneel %. Hierna kan je dan elke boeking herverwerken. Dit werkt niet in bulk en zal je dus factuur per factuur moeten herverwerken.

Eerst zal je dus het professioneel % moeten wijzigen van de grootboekrekening. In ons voorbeeld moet het van 100% naar 75%.

Afbeelding met tekst, software, nummer, Perceel
Automatisch gegenereerde beschrijving

Hierna navigeren we naar de factuur (facturen) en we herverwerken deze:

Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, nummer
Automatisch gegenereerde beschrijving

Boekhoudkundig zal het nu in orde zijn. In de fiscale tabel dienen we niets te doen behalve voor 2023. Dit is namelijk een overgangsjaar waarin we het professioneel % niet bijhielden. We dienen dus voor de fiscale tabel van 2023 handmatig nog het professioneel percentage te wijzigen naar 75% door middel van de 3 punten achteraan de grootboekrekening in de fiscale tabel zelf.

Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, nummer
Automatisch gegenereerde beschrijving