Administratieprofiel: Juridisch

Gewijzigd op Tue, 28 Mar 2023 om 05:18 PM

Als je net een domein hebt aangemaakt, kom je na het openen van het domein in het BO scherm terecht. Onder Bedrijven vind je alle administraties binnen je domein. Klik vervolgens op > links voor de desbetreffende administratienaam om de gegevens van de administratie in te stellen. Om de gegevens aan te vullen of te wijzigen, klik je linksboven op het potloodje.

 
Dit tabblad bevat gegevens over de rechtsvorm. Afhankelijk van de gekozen rechtsvorm moet hier specifieke informatie worden vastgelegd zoals bijvoorbeeld aandeelhouders, bestuurders en deelnemingen. Hierdoor worden in Yuki ook automatisch de bijbehorende specifieke grootboekrekeningen aangemaakt.


Wettelijk

  • Kies de juiste rechtsvorm. Dit heeft gevolgen voor het aanmaken van bepaalde grootboekrekeningen. Afhankelijk van de gekozen rechtsvorm, zal Yuki het scherm uitbreiden met in te voeren gegevens over de Aandeelhouders, Bestuurders en Deelnemingen. Bij de rechtsvormen Besloten vennootschap (BV), Naamloze vennootschap (NV), Coöperatieve vennootschap (CV) heb je de mogelijkheid om Bestuurders in te stellen dat ervoor zal zorgen dat Yuki automatisch een Rekening Courant (484-rekening) zal aanmaken voor deze bestuurder. Bij de andere rechtsvormen kan je een vennoot toevoegen onder Maatschap wat ook voor de aanmaak van een Rekening courant (484-rekening) zal zorgen. 
  • Deze gegevens worden ingevoerd na het doorlopen van de zeven stappen.  


  • Wanneer werd de onderneming opgericht? Hier vul je de oprichtingsdatum van het bedrijf in. Dit kan afwijken van het eerste boekjaar dat in Yuki bijgehouden zal worden. 


  • Het Ondernemingsnummer is van belang voor de automatische herkenning van facturen.


LET OP!


Eenmanszaak

Bij het kiezen van de rechtsvorm eenmanszaak, krijg je de optie om een Eigenaar (zaakvoerder) in te stellen. Dit zorgt er voor dat alle transacties geboekt met betaalwijze 'Uit privé' op de RC van de zaakvoerder geboekt wordt.  Let erop dat je effectief maar één zaakvoerder invult bij 'Eigenaar'. Ook krijg je de optie om aan te duiden dat de bank niet bijgeboekt wordt. De combinatie van deze twee instellingen heeft twee voordelen op vlak van automatisering en controle. 

  • Als je de betaalwijze 'Uit privé" aanduidt, boekt Yuki de factuur of bon automatisch op de rekening courant (484) van de enige zaakvoerder. Om van deze automatisering te genieten, moet ook de standaardwaarde op 'Uit privé' staan. 
  • Ook afgesloten btw-aangiftes worden meteen overgeboekt van de RC Btw (4949) naar de rekening courant van de enige zaakvoerder. Dit zorgt ervoor dat er geen openstaande btw-aangifte is voor de kwaliteitsmonitor.  

Klantspecifieke opmerkingen

Hier kunnen specifieke afspraken vastgelegd worden die onder de aandacht van een backoffice medewerker gebracht kunnen worden bij het verwerken van documenten of banktransacties. Denk hierbij aan specifieke informatie die bij het boeken kan helpen bijvoorbeeld: 'bedrijf heeft een bedrijfswagen met x aftrekbaarheidspercentage', 'bonnen voor brandstof op RC privé boeken'.


Administratie

Als er maar één administratie wordt gevoerd in het domein is dit automatisch de standaard administratie. Zijn er meerdere administraties dan worden documenten die naar het e-mailadres van het domein gestuurd worden in de workflow van de standaard administratie geplaatst.Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren