Gemengde en gedeeltelijke btw-belastingplichtigen

Gewijzigd op Tue, 16 Apr 2024 om 02:06 PM

Op deze helppagina vind je alle nodige info om vanuit Yuki aan de aangifteverplichtingen voor gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen te kunnen voldoen. Deze pagina bestaat uit 3 delen:

Dit wordt geïllustreerd in onderstaande video met onderaan de pagina de nodige uitleg.

Instellingen

In het administratieprofiel tab "Belastingen", kan je voor de gewenste administratie de optie Gemengd of Gedeeltelijk aanduiden:

Berekenen van de nodige waarden

Voor het berekenen van de nodige percentages ga je naar het overzicht van de Btw-aangiften van het juist kalenderjaar. Bovenaan vind je daar de knop "Exporteer btw-transactieregels":

Deze CSV export kan je gebruiken als basis om de juiste percentages te berekenen die je dient in te vullen in de btw-aangifte. Voor meer details over wat je precies dient te berekenen, wijzen we je door naar de website van de FOD Financiën

Nog enkele aandachtspunten bij deze export:

• deze telt alle aankooptransacties opgenomen in btw-aangiftes voor het geselecteerde kalenderjaar

• facturen waarbij btw verlegd wordt (medecontractant, IC goederen of diensten, invoer met verlegging) tonen een btw-bedrag van 0,00 EUR. Houd er rekening mee dat je voor deze facturen alsnog de aangerekende btw mee moet opnemen in de berekening van de "aangerekende btw". Dit kan je berekenen a.d.h.v. de kolommen "Maatstaf van heffing" en "BTW-code".

• bankkosten met btw rechstreeks op de bank geboekt, zitten dus niet in de export vervat. Deze zouden verwaarloosbaar moeten zijn in de berekening van de nodige percentages.

• rijen waarbij de kolom "Btw-aangifte" geen waarde kent, zijn een detail van de verschillende factuurlijnen gelinkt aan één factuur. Deze extra rijen geven je de mogelijkheid om een correcte berekening per factuurlijn te maken voor mocht dit nodig zijn:

Invullen van de percentages in de btw-aangifte

In de eerste kwartaalaangifte of in de eerste 3 maandaangiftes van een kalenderjaar vind je bovenaan de knop "Voeg info gemengde/gedeeltelijke toe", afhankelijk van de gekozen instelling:

Eens je op deze knop klikt, zal je begeleid worden in welke invulvelden mee te geven zijn in de btw-aangifte:

• voor een gemengde btw-plichtige:
    • algemeen verhoudingsgetal van toepassing over het voorgaande kalenderjaar:

• werkelijk gebruik van toepassing over het voorgaande kalenderjaar:

• voor een gedeeltelijke btw-plichtige is enkel werkelijk gebruik een optie. Zie hierboven hoe deze invulvelden eruit zien in de software.

Zodra de invulvelden ingevuld en bewaard zijn, kan je dit zien aan de hand van een oranje "i" icoon:

Nog enkele aandachtspunten bij de invulvelden:

• de nodige validaties zoals deze bestaan op Intervat werden ingebouwd. Zo maak je zeker geen fouten bij deze aangifteverplichting.

• de invulvelden zullen bij afsluit van de btw-aangifte mee worden opgenomen in de XML.

• het afsluiten en indienen van de btw-aangifte kan volledig gebeuren volgens de reeds gebruikte flow bij jou op kantoor (mits één uitzondering, zie volgend puntje hieronder).

• in het geval van werkelijk gebruik waarbij er meer dan 5 bijzondere verhoudingsgetallen aangegeven dienen te worden: deze btw-aangiftes zal je individueel moeten indienen bij Intervat. Zij verwachten namelijk een bijlage bij deze aangifte en dit kan je nog niet meesturen vanuit Yuki.

Vergeet in dit geval zeker niet de checkbox "Herladen in de schermen" in Intervat aan te vinken zodat je na het individueel indienen van de XML alsnog een bijlage manueel kan toevoegen:

Met bovenstaande info zou je nu in staat moeten zijn om te voldoen aan de aangifteverplichting omtrent gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen. Veel succes!