Btw-saldo betalen via de betaallijst

Gewijzigd op Mon, 15 Jan 2024 om 11:40 AM

Via deze functionaliteit kan je als ondernemer het te betalen btw-saldo bij de periodieke aangiftes mee opnemen in de Yuki betaallijst. 


Bij het activeren van deze optie is het belangrijk dat de RC BTW ten alle tijde volledig en correct geboekt alsook afgepunt is. 

Hieronder lichten we volgende zaken toe:



Wie kan dit activeren?


De gebruiker met de rol van Portaalbeheerder of Portaal Backoffice kan deze functionaliteit activeren in de administratie van de ondernemer. 


Beschikt de ondernemer over de Zelfboekrechten? Dan kan deze de optie ook activeren.


Hoe kan je dit activeren?


  1. Navigeer naar administratie door via het hamburgermenu te kiezen voor Mijn domein.
  2. Klik vervolgens op de administratienaam.
  3. Bewerk de administratiefiche met behulp van het potlood en navigeer naar de tab Belastingen.
  4. Vink de optie voor het opnemen van de aangifte in de betaallijst aan en kies voor Bewaren.


Hoe werkt het?


Eenmaal je de functionaliteit hebt geactiveerd, zal dit in werking treden wanneer je de eerstvolgende open aangifte gaat afsluiten. Dit werkt dus niet retroactief.


Wanneer de eerstvolgende aangifte afgesloten is, zal de ondernemer in de betaallijst het te betalen saldo kunnen terugvinden.  Dit btw-saldo kan de ondernemer vervolgens opnemen in een SEPA betaalbestand zodat dit via de bank verwerkt kan worden.


Goed om te weten:


  • Yuki zal automatisch een gestructureerde mededeling genereren voor het te betalen btw-saldo. Deze gestructureerde mededeling heeft een vast formaat, gebaseerd op het ondernemingsnummer ingevuld in de administratie.
  • Maak je gebruik van de optie Verdicht betaalbestand? Dan zal Yuki, bij het finaliseren van het betaalbestand, automatisch een diverse post aanmaken om zo de aangifte af te punten.

De betaling kan via een bankverwerkingsregel automatisch geboekt worden op de RC BTW. Afhankelijk van het openstaand saldo op de RC BTW kan het zijn dat Yuki voor jou automatisch de betaling zal afpunten met de desbetreffende aangifte.


Zorg ervoor dat de verwerkingsregel ook de juist relatie meekrijgt, anders zal het niet mogelijk zijn om de aangiftes af te punten. De betaling dient steeds geboekt te worden op de relatie die gelinkt is aan Belastingdienst, terug te vinden via het menu Backoffice.



Aandachtspunten

  • Dien je voor een bepaalde reden een aangifte te heropenen? Schakel dan eerst de optie Neem de btw-aangifte mee op in de betaallijst uit in de administratie.

    Zo voorkom je dat het te betalen btw-saldo opnieuw in de betaallijst terechtkomt met een mogelijke dubbele betaling als gevolg.

  • Btw intresten ( geboekt via een diverse post) kunnen niet opgenomen worden in de betaallijst.




Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren