Btw-centralisatie (manueel)

Gewijzigd op Tue, 22 Aug 2023 om 12:00 PM

Op het einde van het boekjaar zullen de btw-wachtrekeningen moeten worden tegen geboekt met oog op de eindbalans. Hiervoor hebben we een tool om de centralisatie automatisch te laten uitvoeren. Indien je een btw-centralisatie probeert uit te voeren over een periode die korter is dan één btw-aangifte periode zal het gebruik van de automatische btw-centralisatie niet lukken. In dergelijke gevallen dien je manueel de centralisatie te boeken. Vanaf de eerstvolgende btw-periode zal het wél mogelijk zijn om een centralisatie te gaan uitvoeren. Dit komt echter in de praktijk alleen voor na de eerst afgesloten btw-aangifte bij nieuw opgerichte vennootschappen. 


Op deze pagina leggen we jou uit hoe je de btw-centralisatie manueel kan boeken. Dit gedeelte zal moeten gebeuren met een diverse post van het type Eindejaarscorrectie. Dit laatste is belangrijk, omdat men anders fouten zal zien in de btw-aangifte. Door het gebruik van de btw-wachtrekeningen, worden de btw-vakken gevuld. Het gebruik van het type Eindejaarscorrectie zal dit omzeilen.

Deze btw-centralisatie bestaat uit drie boekingen:

  1. Het salderen van btw-wachtrekeningen zodat deze op nul vallen met een diverse post type Eindejaarscorrectie. 
  2. De rekening courant Btw (494900) afboeken naar 411000 of naar 451000 met een diverse post.
  3. Op de eerste dag van het nieuwe boekjaar boek je per diverse post de tweede boeking tegen (411000/451000 naar 494900) zodat je voor het nieuwe boekjaar weer op de methode van de btw-wachtrekeningen kan gaan werken.


Boeking 1: salderen btw-wachtrekeningen (Eindejaarscorrectie)Boeking 2:   Overboeking rekening courant Btw op de laatste dag van het boekjaarBoeking 3:   Tegenboeken van boeking 2Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren