Let op! Aanpassing nieuwe investeringselementen

Gewijzigd op Thu, 15 Sep 2022 om 01:57 PM

Zoals jullie weten mag er wettelijk gezien voor nieuwe investeringselementen vanaf 01/01/2020 enkel nog maar pro rata afgeschreven worden. Hierdoor is het belangrijk om je afschrijvingstabel te controleren, indien je in het verleden een bepaalde instelling hebt gebruikt bij het berekenen van de afschrijvingen (namelijk begin afschrijvingen per Boekjaar).

Om dit te controleren klik je in de Activa tabel op de te controleren investeringsrekening en kies je voor Activum groepsinstellingen:

Hier kan je nakijken welke instelling je hebt gebruikt :
Wanneer moet je je afschrijvingstabel controleren?

Indien je in het verleden de optie “Aankoopdatum” naar “Boekjaar” hebt aangepast voor bepaalde investeringsrekeningen, adviseren we om dit na te kijken tijdens jullie proces van opmaak van tussentijdse toestand of van afsluiten van een boekjaar. 


Bij de Activum groepsinstellingen van een investeringsrekening in de afschrijvingstabel heeft men de mogelijkheid om de uitvallijst “Begin” aan te passen van de standaardinstelling “Aankoopdatum” naar “Boekjaar”. Deze aanpassing kan er voor zorgen dat de investeringselementen van vóór 01/01/2020 van afschrijvingsmethodiek wijzigen, wat dus voor boekhoudkundige veranderingen kan zorgen.


Geen zorgen, in het merendeel van de domeinen is deze instelling nooit aangepast en dien je dus ook geen verdere actie te ondernemen. Is een domein toch geïmpacteerd? Lees hieronder de gedetailleerde uitleg van hoe je een check kan uitvoeren en wanneer je effectief aanpassingen aan je afschrijvingstabel dient uit te voeren.1. Je wijzigde in het verleden de optie “Aankoopdatum” naar “Boekjaar” voor een investeringsrekening. 


Bij elke detailview van een investeringsrekening in de afschrijvingstabel is het mogelijk om via de Activum groepsinstellingen in het scherm een aantal zaken in te stellen.
Bij " Startdatum afschrijvingen" staat voor elk nieuw Yuki domein standaard “Aankoopdatum” ingevuld. We zagen dat dit in sommige domeinen gewijzigd werd naar “Boekjaar”. Deze optie overruled alle individuele tandwielinstellingen.
Belangrijk: dit dien je per investeringsrekening te bekijken aangezien deze optie per rekening kon aangepast worden.


2. Je ondernemer doet voor de investeringsrekening(en) in kwestie een nieuwe investering in 2020


Om volgens de nieuwe wetgeving correct te kunnen afschrijven op het nieuwe investeringselement uit 2020 zal je de optie “Boekjaar” moeten aanpassen naar “Aankoopdatum”. 

 


3. Je vulde de tandwielinstellingen onder de investeringsrekening in kwestie in het verleden niet in of vermeldde als startdatum afschrijvingen de aankoopdatum. 


Normaal gezien vulde je als backoffice medewerker in het verleden altijd de tandwielinstellingen voor elk element in (gekoppeld aan de kwaliteitsmonitor score). Deed je dit niet of vulde je voor de startdatum afschrijvingen niet de eerste dag van het boekjaar in, maar de aankoopdatum van het investeringselement dan zal je zien dat de bedragen in je afschrijvingstabel mogelijks veranderen. 


 

 

Indien aan alle 3 voorwaarden voldaan is, zal je zien dat je in de tandwielinstellingen van de investeringselementen uit het verleden de “Startdatum afschrijvingen” dient aan te passen. Hier vul je dan de eerste dag van het boekjaar waarin de investering werd gedaan in. Nadat je dit hebt aangepast, kan je zonder problemen de optie “Boekjaar” aanpassen naar “Aankoopdatum” en verdergaan met je werk.Warme aanbeveling 1: zadel jezelf niet met extra werk op. Je moet bij opmaak van een tussentijdse toestand of het afsluiten van een boekjaar altijd je afschrijvingstabel nakijken. Doe de nodige aanpassingen tijdens dit proces zo verlies je een minimum aantal seconden/minuten. 


Warme aanbeveling 2: weet dat het kan zijn dat een domein nu niet aan alle voorwaarden voldoet, maar bij een toekomstige investering later dit jaar of in één van de volgende jaren wel. Dan dien je ook de nodige aanpassingen in de toekomst te gaan doen.
Wanneer er momenteel niet voldaan is aan voorwaarde 2, maar wel aan voorwaarde 1 en voorwaarde 3, doe je er niet slecht aan om toch ook nu al de tandwielinstellingen juist te zetten en de optie “Boekjaar” te wijzigen naar “Aankoopdatum”. Op deze manier zal je voor toekomstige boekjaren een eventuele rechtzetting niet meer dienen uit te voeren.


Tot slot wensen we te herhalen dat er maar een klein aantal domeinen een aanpassing dient te ondergaan. Mochten jullie toch nog met vragen zitten, aarzel dan niet om onze Support dienst te contacteren.Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren