Bedrijfsmiddelentabel

Gewijzigd op Mon, 27 Nov 2023 om 09:46 AM

Met de bedrijfsmiddelentabel in Yuki kan je de btw-aftrek en de herzieningen van de bedrijfsmiddelen die een btw-plichtige administratie heeft verricht, controleren.


Deze tabel kan je terugvinden door te navigeren naar Boekhouding en vervolgens te klikken op Activa waar je dan kan filteren op Bedrijfsmiddelen



De bedrijfsmiddelentabel kan je exporteren als CSV bestand. 


Opbouw tabel

In de tabel worden de investeringen met een maatstaf van heffing van 1.000 EUR of meer opgenomen. Voor creditnota's hanteren we een grens van -1.000 EUR. 

De naam van een bedrijfsmiddel wordt overgenomen uit de afschrijvingstabel. 


Hieronder geven we meer uitleg over alle kolommen die je in de tabel kan terugvinden. 



Bezittingen

  • Factuurnummer: factuurnummer van de factuur waarop de investering werd aangekocht.
  • Datum: de datum wanneer de investering gemaakt werd oftewel de factuurdatum.
  • Herzieningstermijn: het aantal jaren waarbinnen de aftrekbare btw rechtmatig verworven zal zijn.


Investeringen (€)

  • Investering: investeringsbedrag geboekt op de investeringsrekening zonder eventueel aanwezige niet-aftrekbare BTW. Voor éénmanszaken beperkt het investeringsbedrag zich tot het professionele % zoals dit ingesteld stond bij de grootboekrekening op het moment van de verwerking.
  • Totaal btw: totaal btw-bedrag gelinkt aan de investering. Voor éénmanszaken wordt het volledige btw-bedrag gelinkt aan de investering hier steeds vermeld en wordt het in de volgende kolommen correct beperkt.
  • Aftrekbaar: btw aftrekbaarheidspercentage van de gedane investering.
  • Afgetrokken btw: de effectief afgetrokken btw op een investering (totaal btw x aftrekbaar). Dit bedrag moet overeenstemmen met de opname in rooster 59 van de btw-aangifte. 


Btw (€)

  • Reeds verworven: btw dat reeds in de vorige jaren rechtmatig verworven is. Het jaar van investering telt altijd als een volledig eerste jaar om btw rechtmatig af te trekken. 
  • Verworven huidig jaar: btw dat op het einde van het geselecteerde jaar rechtmatig verworven zal zijn. Bij een verkoop/verlies zal er voor dat jaar geen btw rechtmatig mogen worden afgetrokken. Dit bedrag wordt in deze situatie verplaatst naar "Nog niet verworven". 
  • Nog niet verworven: btw dat voor het geselecteerde jaar nog niet rechtmatig verworven is.

Niet goedgekeurd bedrijfsmiddel 

Wanneer Yuki niet over voldoende informatie beschikt om het btw-bedrag correct weer te geven, komt het bedrijfsmiddel in een goedkeuringsflow terecht. Dit zal opvallen a.d.h.v. het rode uitroepteken icoon helemaal vooraan de lijn van een bedrijfsmiddel. 




Je kan de nodige data bevestigen of aanpassen door achteraan op de drie puntjes te klikken en te kiezen voor "Details bedrijfsmiddel goedkeuren". Dit kan in de volgende gevallen voorvallen:

  • bij investeringen boekt via een aankoopfactuur wanneer er gekozen is voor de btw-code "Terug te vorderen btw" en er verschillende btw-percentages op de factuur voorkomen (bijv. 6% én 21%)
  • bij investeringen geboekt via een diverse posten boeking
  • bij investeringen die geïmporteerd werden als begintoestand van de boekhouding in Yuki



In het scherm dat zich opent kan je de herzieningstermijn, investeringsbedrag, totaal btw-bedrag en aftrekbaarheidspercentage aanpassen.  




Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren