Activum uitboeken - Verkoop vast actief

Gewijzigd op Tue, 14 Feb 2023 om 05:02 PM

Om een vast actief dat verkocht wordt uit te boeken, volg je volgende stappen:

Stap 1

Ga naar de afschrijvingstabel van het actief dat verkocht wordt en zorg ervoor dat de grootboekrekening voor verkoop gekoppeld wordt aan de Activum groepsinstellingen

Hierbij is het belangrijk dat elke 2-rekening een eigen, unieke 7-rekening heeft.

Stap 2

Verwerk de verkoopfactuur op dezelfde 7-rekening zoals ingesteld staat in de activum groepsinstellingen van het verkocht actief (Stap 1). Indien dat niet gedaan wordt, zal het niet mogelijk zijn om het actief te koppelen aan de verkoopfactuur.

Stap 3

Ga terug naar de afschrijvingstabel en klik op het potlood rechts van het verkocht actief.  Hier zal je nu een rode banner terugvinden dat zegt dat er een verkoop bestaat dat nog niet is gekoppeld aan een actief. Kies voor Koppel aan een verkoop transactie om het element te koppelen aan een verkoopfactuur.

Het archief zal geopend worden waar je via de zoekfunctie bijhorende verkoopfactuur zal kunnen zoeken.

Stap 4

Zoek in het archief naar bijhorende verkoopfactuur en selecteer deze. Het element zal nu gekoppeld zijn aan de verkoop waardoor Yuki een voorstel tot uitboeking zal tonen. Indien je een verkoopfactuur selecteert dat op een andere 7-rekening geboekt is dan de ingestelde 'Verkooprekening' in de afschrijvingstabel, dan krijg je een foutmelding.

Stap 5

Maak de afschrijvingsboeking en de journaalpost met de uitboeking aan.