Verkoopartikelen importeren en/of exporteren (via prijslijst)

Gewijzigd op Mon, 22 Jan 2024 om 09:09 PM

Beweeg met je muis boven het icoon Verkoop in de navigatiebalk en klik vervolgens op Prijslijsten.

In het nu geopende scherm klik je op de omschrijving van de prijslijst waarin je verkoopartikelen wilt importeren of vanwaaruit je verkoopartikelen wilt exporteren.

Het volgende scherm wordt geopend:

De importfunctionaliteit kan gebruikt worden om in bulk verkoopartikelen in een prijslijst te importeren of aan te passen. Hier zijn wel enkele aandachtspunten aan verbonden:

• Artikelen worden in de gekozen prijslijst geïmporteerd maar ook in de standaard prijslijst van de standaard administratie en niet in de standaard prijslijst van de gekozen administratie
  • Als de referentie en/of omschrijving van het artikel al bestaat dan wordt het artikel door Yuki niet geïmporteerd. Er volgt echter geen foutmelding.
    De eventueel aangepaste prijs, btw-code en/of geldigheidsdatum van het desbetreffende artikel wordt echter wel gewijzigd in het bestaande artikel.
  • Nieuwe artikelen worden automatisch aan de eerste omzetrekening gekoppeld en moeten daarom, indien nodig, achteraf worden aangepast.

Met de exportfunctionaliteit kan in bulk de verkoopartikelen van een prijslijst geëxporteerd worden. De gegevens in het exportbestand kunnen indien gewenst gewijzigd worden en vervolgens weer geïmporteerd worden in dezelfde prijslijst in Yuki. Op deze manier kunnen de gegevens van de verkoopartikelen in deze prijslijst in bulk worden geüpdatet.

Artikelen in prijslijst importeren

Importeer verkoopartikelen in de prijslijst door te klikken op de knop met de drie puntjes en vervolgens de optie Importeren te selecteren.

Als het importbestand is opgebouwd uit de juiste gegevens (bijv. via Excel) worden deze gegevens tijdens het importeren toegevoegd aan deze prijslijst. Het importbestand moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. Dit kan worden gecontroleerd door een prijslijst uit Yuki te exporteren.

Na het importeren zijn de nieuwe artikelen toegevoegd aan de geopende/gekozen prijslijst en/of de bestaande artikelen geüpdatet met de aangepaste prijzen, btw-codes en/of de geldigheidsdatum.

TIPS!

• Op prijslijstniveau kan je aangeven of de prijzen inclusief of exclusief btw zijn. Bij het importeren moet je zelf in de gaten houden dat je een prijslijst van hetzelfde type selecteert.
  • Vreemde valuta wordt op prijslijstniveau bepaald maar dit gegeven wordt bij het importeren niet opgenomen in het bestand. Dus bij het importeren is het belangrijk om er op te letten dat je een prijslijst met dezelfde valuta kiest of later de prijs aanpast naar de correcte valuta.

Foutmeldingen

• Als er geen btw-code aanwezig is van een verkoopartikel volgt de melding: 'Er is een fout opgetreden in regel [...] van het importbestand. Geen BTW-code meegegeven.'
  • Als de geldigheidsdatum 'Geldig tot' voor de geldigheidsdatum 'Geldig vanaf' ligt volgt de melding: 'Er is een fout opgetreden in regel [...] van het importbestand.'
  • Als de geldigheidsdatum 'tot en met' vóór de geldigheidsdatum 'van' ligt volgt er ook een foutmelding.

Artikelen vanuit prijslijst exporteren

Exporteer verkoopartikelen vanuit de prijslijst door te klikken op de knop met de drie puntjes en vervolgens de optie Exporteren te selecteren.

De artikelen worden als een CSV-bestand gedownload met de naam '[naam prijslijst].csv'. De volgende kolommen staan in het exportbestand:

• Referentie
  • Artikel
  • Prijs
  • Btw-code
  • Geldig vanaf
  • Geldig tot