Diverse posten boeken

Gewijzigd op Wed, 29 Mar 2023 om 03:28 PM

De diverse post dient ervoor om er alle posten in te boeken die niet voortvloeien uit de reguliere documentstroom van facturen en bankafschriften. Veelal zullen dit correctieboekingen zijn of boekingen waaraan geen financiële transactie ten grondslag ligt, zoals overboekingen bij afsluit van het boekjaar. Andere typische diverse posten boekingen zijn de beginbalans en de loonjournaalpost.

Er zijn twee manieren om diverse posten boekingen in Yuki te plaatsen:

Ga naar de BO-bol en kies daar links in het menu voor Diverse posten (onder het punt Acties).

Er zijn verschillende types diverse posten boekingen

• Gewone diverse post
  • Beginbalans
  • Eindejaarscorrectie (voor de btw centralisatie)

Manueel ingeven

Wanneer je bij de diverse posten op eender welke soort type klikt, krijg je volgend scherm te zien:

Hierbij kan je kiezen om al dan niet een document op te laden. Als je geen document hebt, kies je voor Ik wil direct een document intypen.

Het volgende scherm bestaat uit twee delen met links het invoerscherm en rechts het document (bestand of leeg).

Het invoerscherm bestaat uit drie segmenten:

1. Kopregel: Deze bevat gegevens die voor de hele boeking gelden:

• Administratie: Als er maar één administratie in het domein zit, is de administratie een gegeven. Zijn er meer administraties, kies dan eerst voor welke administratie de boeking bedoeld is.
    • Datum: De datum is meteen de datum van de gehele boeking. Het is niet mogelijk om een diverse posten boeking te maken over meerdere data.
    • Project: Dit zal enkel zichtbaar zijn vanaf de bundel Medium.
    • Onderwerp: Dit wordt de omschrijving van het document, op dit onderwerp kan je ook zoeken.
  2. Regelinvoer: Om meerdere regels toe te voegen klik je op Bewaren.

• Grootboekrekening. Typ de code of de omschrijving in het veld of klik op het vergrootglas om het hele rekeningschema op te roepen.  Type the code

• Relatie. Typ de naam in van de klant, leverancier of medewerker.

• Debet of credit bedrag. Vul het bedrag in een van de velden in. Tip: als je in het debetveld -1000 invult, is dat hetzelfde als +1000 in het creditveld (en andersom).

• Omschrijving: Vul de omschrijving in die op het grootboekkaart getoond moet worden.

3. Overzicht ingevoerde regels.

• Om een bestaande regel te wijzigen, klik je op het potloodje aan het begin van de regel. Om een regel te matchen met een ander document of transactie, klik je op het gele vierkant aan het einde van de regel.

Let op! Je kan de boeking bewaren zonder dat deze in evenwicht is. Je kan dat zien aan het saldo onderaan het scherm. Het saldo van de boeking wordt dan automatisch op een extra regel geboekt op de grootboekrekening “499900 Rekening Onbekend". Deze zal dan ook op de balans getoond worden.