Verkoopfactuur boeken

Gewijzigd op Tue, 04 Apr 2023 om 02:42 PM

Yuki probeert zoveel mogelijk op basis van IDR en standaardwaarden documenten te herkennen en automatisch te verwerken. Echter kan het zijn dat een relatie op een document nieuw is, de factuur niet herkend wordt, of extra informatie vereist om de boeking netjes in Yuki te kunnen verwerken. De verkoopfactuur zal door Yuki niet automatisch worden afgehandeld en zal handmatig moeten worden verwerkt. Hoe je een verkoopfactuur verwerkt wordt in dit artikel uitgelegd. 
De invoer van een verkoopfactuur is vrijwel identiek aan die van een aankoopfactuur.


Let echter op de volgende verschillen:

  • Bij verkoopfacturen werkt Yuki niet met een centraal adressenbestand. Bij het zoeken van een adres hoef je niet te letten op zwarte of witte bolletjes. Je zoekt enkel op de adressen die al in het lokale adressenbestand van de administratie zitten.
  • Bij de factuurinformatie ontbreekt het veld Btw-code. Dit wordt bij de factuurregels meegegeven.
  • Verkoopfacturen die zijn geboekt met betaalwijze Bancontact of Creditcard komen niet bij de openstaande klanten terecht maar worden geboekt op de wachtrekening bancontact betalingen of wachtrekening creditcard betalingen.
  • Wanneer je de Yuki incasso module hebt geactiveerd, kan je een SEPA incassobestand aanmaken waardoor je in één keer een aantal verkoopfacturen kan incasseren.

Uitsplitsen verkoopfactuur met verschillende btw-percentages

Als er op een verkoopfactuur een combinatie van verschillende btw-percentages wordt gebruikt, dienen deze in verschillende factuurregels vastgelegd te worden. Je gaat daarbij als volgt te werk:

  • Via + Nieuwe factuurregel toevoegen kan je de nodige regels toevoegen. 
  • Ga naar het veld Btw-code van de eerste factuurregel en vul daar het btw-percentage in (bijvoorbeeld 21%). Vul daarna het bedrag in waarover de 21% btw wordt berekend. Dit kan de maatstaf van heffing zijn maar het is ook mogelijk om het bedrag inclusief btw in te vullen. Hiervoor is het nodig om het vakje inc. btw aan te vinken. 

  • Ga daarna naar de volgende factuurregel en doe hetzelfde.

  • Uiteindelijk moet het totaal van de factuurregels overeenkomen met het totaal van de factuur.


Wanneer je alle nodige gegevens hebt ingevuld en eventueel notities hebt toegevoegd kan je door te klikken op de knop Afhandelen de boeking laten uitvoeren en het volgende document in de workflow openen.


Boeking

Een verwerkte verkoopfactuur wordt standaard in de map 'Verkoop/Facturen' geplaatst.  Er ontstaat een openstaande post van de klant (rekening '400000 Klanten').
Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren