Wanneer de aangifte frequentie van je klant aangepast dient te worden van bv. kwartaalaangever naar maandaangever of omgekeerd, dien je onderstaande stappen te volgen:

1. Instellingen administratie aanpassen

Navigeer naar de administratie om deze te bewerken en in het tabblad Belastingen de frequentie aan te passen naar de nieuwe regeling.

2. Overzicht btw-aangiftes

Navigeer naar het overzicht van de btw-aangiftes en open de aangifte van de periode die nu niet meer van toepassing is.

In de meeste gevallen zullen er reeds transacties geboekt geweest zijn met betrekking op deze periode waardoor Yuki automatisch een aangifte heeft aangemaakt volgens de toen ingestelde frequentie in de administratie.

• Indien er reeds transacties zijn opgenomen in deze aangifte periode, dan dien je de aangifte eerst leeg te maken.
  • Verwijder vervolgens deze aangifte periode door middel van het vuilbak icoontje. Deze knop is enkel zichtbaar voor een medewerker met de rol Backoffice Controller (of Portaal Backoffice Controller).

Wanneer je de aangifte gaat verwijderen, zal Yuki vragen om de reden hiervoor op te geven, dewelke je dient mee te geven.

3. Instellen nieuwe frequentie

In het overzicht van de btw-aangiftes voeg je nu manueel via het plus-icoon de eerste aangifte periode toe waarop de nieuwe frequentie van toepassing is. Vervolgens klik je op de knop Herstel niet toegewezen BTW transacties om deze nieuwe aangifte periode te vullen met de transacties die eerder in de vorige aangifte-frequentie zaten. Deze knop zal pas zichtbaar zijn van zodra je een aangifte hebt leeggemaakt.

Yuki zal nu de transacties toewijzen volgens de nieuwe frequentie.
Voor de volgende aangiftes zal Yuki steeds automatisch een aangifte aanmaken volgens de nu ingestelde btw frequentie in de administratie.