Administratieprofiel: Administratie

Gewijzigd op Thu, 14 Mar 2024 om 03:59 PM

Als je net een domein hebt aangemaakt, kom je na het openen van het domein in het BO scherm terecht. Onder Bedrijven vind je alle administraties binnen je domein. Klik vervolgens op > links voor de desbetreffende administratienaam om de gegevens van de administratie in te stellen.

Om de gegevens aan te vullen of te wijzigen, klik je linksboven op het potloodje.

Onder tabblad Administratie zie je de relatiecode en kan je de gegevens over het boekjaar van de administratie instellen.

Relatiecode

Dit moet je niet invullen voor België.

Boekjaar

• Geef aan of het boekjaar per kalenderjaar (van januari t/m december) loopt. Zo niet, vul dan in op welke datum het gebroken boekjaar begint en klik vervolgens op Bewaren
  • Geef aan vanaf welk boekjaar de boekhouding in Yuki gevoerd wordt.  Hierbij is het belangrijk om niet het eerste boekjaar in te geven sinds de oprichting maar het eerste jaar dat in Yuki bijgehouden zal worden. Alle openingsbalans boekingen worden op de laatste dag voor dat boekjaar ingelezen.

Het is ook mogelijk om met terugwerkende kracht een boekjaar in Yuki te boeken. Indien hiervoor gekozen wordt, zal dat boekjaar ingesteld moeten worden als het eerste boekjaar in Yuki.

Indien het bedrijf een verkort of verlengd boekjaar heeft, klik je op Geavanceerde instellingen. Hierdoor opent een nieuw scherm waarin je voor de komende boekjaren zal zien wat steeds de startdatum en einddatum is. Door links bovenaan op het plusje te klikken, kan je per boekjaar instellen wat de einddatum hoort te zijn. Yuki laat steeds automatisch het volgende boekjaar beginnen op de eerste dag na de einddatum van het vorige boekjaar.

Heb je bijvoorbeeld een administratie die start op 1 juli 2021, kan je dit verlengen tot 31 december 2022. Nadien zal Yuki automatisch de volgende boekjaren aanvullen met periodes van 12 maanden.

Opgelet! Indien je al manueel eindejaarscorrecties hebt aangemaakt, zullen deze verwijderd worden bij het aanpassen van je boekjaar! Dit kan je voorkomen door ze aan te passen naar een gewone diverse post. Vergeet daarbij niet om het terug te wijzigen naar het type Eindejaarscorrectie

Als er al boekingen in een administratie staan kan het boekjaar NIET meer gewijzigd worden indien er bijvoorbeeld al facturen/transacties zijn ingeboekt met een datum die voor het boekjaar zullen vallen. Bij het willen wijzigen, zal je volgende melding krijgen "Datum van aanvang voor de administratie kan niet worden aangepast. Er zijn reeds transacties voor de beginbalans aangemaakt op 31-12-2017 voor {administratienaam}". Dit zal opgelost kunnen worden door de datum van de verwerkte transacties te wijzigen.