Hoe leg ik een koppeling?

Gewijzigd op Mon, 04 Sep 2023 om 12:56 PM

Eén van de vele handige dingen aan Yuki is dat de mogelijkheid bestaat om met verschillende software pakketten te koppelen. Zo kan je automatisch verkoopfacturen importeren of cijfers voor rapportage exporteren.

De eerste stap is controleren of er al een koppeling bestaat met het pakket waarmee je Yuki wilt koppelen. Alle koppelingen kan je hier terugvinden. Hier vind je al de eerste informatie terug over de specifieke koppeling. Staat het pakket waarmee je wilt koppelen er nog niet tussen? Geen nood, dan raden we aan om even bij het andere pakket te vragen of zij een koppeling met Yuki willen opzetten. Yuki heeft een volledig open API omgeving, waardoor andere softwares heel makkelijk met ons kunnen koppelen. Wij bieden hierbij ook ondersteuning via koppelingen@yuki.be .

Als de software waarmee je wilt koppelen reeds een koppeling heeft, gaat het gros van de instellingen in die software moeten gebeuren, of bij de derde partij die de koppeling voorziet. Vanuit Yuki ga je voornamelijk twee zaken nodig hebben: een API-sleutel en en Administratie-ID.

Deze twee zaken geven je toegang tot een Yuki-domein en kunnen enkel gevonden worden door een Portaalbeheerder of gebruiker met de rol "Directie".

Als boekhouder kan je ook een Portaal API-sleutel aanmaken die toegang geeft tot al je domeinen. Meer hierover lees je op deze pagina.

Ben je een developer of zoek je de technische details om zelf een koppeling te ontwikkelen? Deze info kan je hier terugvinden.

Waar vind ik mijn API-sleutel? (domein)

Een gebruiker met de rol directie of backoffice medewerker kan in een Yuki domein een API-sleutel genereren. Hiervoor ga je naar Instellingen en klik je onder Integraties op Webservices

Wanneer je hierop klikt kan je een domein of administratie API-sleutel aanmaken. De administratie API-sleutel is de meest gebruikte en geeft enkel toegang tot die specifieke administratie. Een domein API-sleutel geeft toegang aan het volledige domein (bijvoorbeeld voor de contacten). Type administratie toont je ook de administratie ID, die je nodig zal hebben bij de verdere setup in het te koppelen programma. De Administratie-ID kan je echter ook nog terugvinden via de mogelijkheden besproken op deze pagina.

Vervolgens heb je ook nog de keuze om de applicaties waartoe de API-sleutel toegang mag hebben te wijzigen. Dit is echter alleen aangeraden indien je zelf een koppeling bouwt. Wil je een link leggen met een bestaand pakket kies je best "Alle webservices". Je weet nooit of een Facturatieprogramma  gebruik maakt van onze Financiële webservices om betalingen op te halen.

Klik je ten slotte op Bewaren zal je de nieuw aangemaakte API-sleutel zien met de betreffende Administratie-ID.

Deze kan je kopiëren en in het extern pakket plakken om de koppeling te finaliseren.

Let op:

• Wil je meerdere administraties linken moet je meerdere API-sleutels aanmaken.
  • Wissel de codes zeker niet om, dan werkt de koppeling niet.
  • In vele pakketten zal je het veld "Toegangscode" of 'WebserviceAccessKey' zien. Hier plaats je de API-sleutel.
  • Koppel je meerdere pakketten, dan kan het handig zijn om voor elk pakket een nieuwe API sleutel aan te maken. In het opmerkingen veld kan je meegeven voor welke koppeling de sleutel wordt gebruikt. Wordt een pakket na verloop van tijd niet meer gebruikt, kan je de API sleutel verwijderen en ben je zeker dat de koppeling niet meer bestaat.

AANDACHT!

Voor jouw veiligheid verbetert Yuki vanaf 1 april haar SOAP-webservices beveiliging.

Onze koppelingen zullen dan enkel verbindingen met beveiliging TLS 1.2 en hoger accepteren. Dit levert voor de meeste koppeling implementaties (dit is voor applicaties die verbonden zijn met Yuki om data te versturen of op te halen) geen problemen op. Heb je toch vragen of twijfel je? Contacteer dan even je software partner, deze kan je zeker helpen. Bij verdere vragen kan je software partner een e-mail sturen naar koppelingen@yuki.be .