Kwaliteitsmonitor: Activa

Gewijzigd op Tue, 04 Apr 2023 om 03:20 PM

De controle van de activa bestaat uit de volgende zaken:


  • Zijn er niet gecontroleerde nieuwe activa aanwezig?
  • Worden de activa elke maand afgeschreven?
  • Zijn de groepsinstellingen van de activa volledig?Niet gecontroleerde nieuwe activa


Voordat je activa gaat afschrijven wordt er gecontroleerd of er nieuwe activa in de administratie aanwezig zijn waarbij de afschrijvingsinformatie nog niet werd ingesteld en waarvoor nog geen afschrijvingen werden geboekt.
Doorloop de lijst met nieuwe niet gecontroleerde nieuwe activa. Kijk na of de nieuwe activa correct zijn ingesteld en boek vervolgens de afschrijvingen voor een bepaalde periode waardoor de score naar omhoog zal gaan.


Afschrijvingen van activa


Deze controle kijkt na of de afschrijvingen tot aan de afgelopen maand werden geboekt.Open een activa rekening in de lijst om de ontbrekende afschrijvingen te boeken. Wanneer je voor een bepaalde (geselecteerde) periode alle activa rekeningen in één keer wil afschrijven ga je naar de Boekhoudbol en klik je vervolgens op de link Activa. In de geopende activastaat selecteer je de periode waarna je vervolgens klikt op de knop Afschrijven.


Onvolledige activa groepsinstellingen

In de administratie moet elke activa (grootboekrekening) gekoppeld zijn aan een groep die bestaat uit een balansrekening voor afschrijvingen, de resultatenrekening voor afschrijvingskosten en een verkooprekening waarop de eventuele verkoop van een activum wordt geregistreerd. Deze moeten allemaal uniek zijn per 2-rekening!


Er wordt gecontroleerd of er activa rekeningen zijn waarvan de groepsinstellingen niet compleet zijn.Doorloop de lijst en open een activa rekening om de ontbrekende grootboekrekening(en) alsnog te koppelen.


Nadat je ervoor hebt gezorgd dat de benodigde aanvullingen en/of correcties zijn uitgevoerd kan je de score van de kwaliteitsmonitor updaten door linksboven in je scherm op de knop Verversen te klikken.  Onder de score wordt de datum en het tijdstip weergegeven wanneer deze voor het laatst werd bijgewerkt.
Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren