Banktransacties handmatig verwerken

Gewijzigd op Fri, 24 Feb 2023 om 03:37 PM

Bij het handmatig verwerken van banktransacties kan je gebruik maken van de knoppen Splitsen of Acties.

Het splitsen van banktransacties wordt beschreven in artikel 'Banktransactie splitsen'.

Acties

Om de lijst te openen van alle mogelijke acties voor de banktransactie klik je op de knop Acties. Bij elke actie in deze lijst hoort een specifieke automatische boeking.

Indien het gaat om een banktransactie dat van de rekening gaat, staat Betaling aan leverancier als eerste optie. Bij een ontvangen banktransactie, staat de optie Betaling van klant bovenaan met nog enkele verschillen.

Bij een groot deel van de acties stel Yuki reeds een grootboekrekening voor.

Banktransactie dat van rekening gaat, toont volgende opties:
     Ontvangen banktransacties toont volgende opties:

Betaling aan leverancier / Betaling van klant

Deze actie wordt gebruikt om een betaling rechtstreeks op leveranciers of klanten te boeken.

De grootboekrekening is reeds ingevuld (Leveranciers of klanten). In het veld relatie vul je bijhorende klant of leverancier in. Vervolgens klik je op Afgehandeld waardoor je direct naar de volgende transactie in de workflow gaat. Als je klikt op Bewaren dan blijf je in hetzelfde scherm.

Direct op kosten boeken / Direct in omzet boeken

Het is mogelijk om een transactie rechtstreeks in kosten of omzet te boeken met btw. Dit kan voorvallen indien de factuur of bon niet meer wordt aangeleverd.

De grootboekrekening vul je in en selecteer een btw-code indien er btw van toepassing is. Je kan het btw-bedrag zelf invullen door te kiezen voor de code Terug te vorderen btw

We raden aan om deze actie ENKEL te gebruiken indien de transactie met btw geboekt moet worden! In alle andere gevallen kan je gebruik maken van de actie Overige transacties.

Betaling aan werknemer / Terugbetaling van medewerker

Met deze optie wordt de transactie geboekt op RC personeel.

De grootboekrekening is reeds ingevuld en je kan de werknemer nog selecteren door deze in te vullen of te klikken op het vergrootglas.

Bankkosten

Door deze actie te kiezen, wordt de transactie geboekt op 657100 Bankkosten

Betaalde rente / ontvangen bankrente

De transactie wordt geboekt op 650000 Rente kaskrediet

Creditcard betaling / Creditcard storting

Domiciliëringen voor creditcardafschriften worden geboekt op 580000 Interne overboekingen.

Kas opname / Kas storting

Voor het boeken van contant opnames of stortingen kan je deze optie gebruiken. Hierbij zal Yuki automatisch via 580000 Interne Overboekingen het bedrag op/af de kas boeken.

Privé opname / Storting privé

Deze transacties worden geboekt op de rekening courant van de zaakvoerder (484xxx RC).

Interne overboekingen onderweg

Indien er bijvoorbeeld verrichtingen gebeuren tussen twee zichtrekeningen in Yuki, kunnen deze aan elkaar gekoppeld worden door ze eerst op 580000 Interne overboekingen te boeken met deze actie.

Wijzig relatie

Met deze optie kan je de relatie wijzigen waarop de transacties (voorlopig) geboekt staat.

Vraagposten

Deze actie kan je gebruiken als je over een banktransactie een vraag wil stellen aan de ondernemer. Hiermee wordt de transactie tijdelijk geparkeerd op 499700 Vraagposten.

Overige transacties

Hiermee kan je de transactie op eender welk grootboekrekening boeken. Dit zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor transacties die in kosten of omzet geboekt moeten worden zonder btw.