Rekenen met het numeriek invoerveld

Gewijzigd op Wed, 28 Jul 2021 om 12:01 PM

Het is in sommige velden mogelijk om met berekeningen te werken. Dit veld is te herkennen door het sommatie tekendat aan de rechterkant van het invoerveld staat.

Berekeningen worden standaard afgerond op twee cijfers achter de komma. Afronding is naar een even getal.

Mogelijkheden

Hieronder zie je de rekenmogelijkheden die je kan gebruiken in de velden met een sommatie teken:

Type
Doet
Voorbeeld
+
Optellen
12+2
-
Aftrekken
12-2
*
Vermenigvuldigen
4*4
/
Delen
9/3
( )
Tussenberekeningen
12*(3+9)/5

Type
Doet
Voorbeeld
%
Percentage berekenen
21%250
+%
Grondslag
21+%250
-%
Btw van bedrag inclusief Btw
21-%250
^
Machtsverheffen
8^2
#
Worteltrekken
#9
%%
Modulo
20%%2

Afronden

Je kan uitkomsten ook afronden. Standaard wordt op twee cijfers achter de komma afgerond volgens het Bankers rounding principe, maar Yuki ondersteunt ook de volgende afrondmethodes:

Toetsencombinatie
Afrondingsmethode
Ctrl ingedrukt houden + pijl omhoog
Naar boven afronden op heel getal.
Ctrl ingedrukt houden + pijl omlaag
Naar beneden afronden op heel getal.
Ctrl ingedrukt houden + pijl links
Afronden op twee cijfers achter de komma volgens de zogenaamde Bankers' rounding methode.
Ctrl ingedrukt houden + pijl rechts
Normaal afronden. Bijvoorbeeld 11.45 wordt 11, 11.50 wordt 12.

Bankers rounding: Hierbij wordt een bedrag afgerond naar het dichtstbijzijnde EVEN getal 3,465 wordt 3.46 en 3.475 wordt 3.48