OSS-regeling in Yuki

Gewijzigd op Thu, 16 Mar 2023 om 02:15 PM

Vanaf 1 juli 2021 wordt de MOSS-regeling uitgebreid en treedt de OSS-regeling (One Stop Shop) in werking. Hiervoor hebben we een nieuw type btw-code toegevoegd aan de software, namelijk "Btw elektronische diensten en verkopen op afstand (OSS)”.  In Yuki zal je deze btw-code vanaf 1/7/2021 kunnen toevoegen.

Hoe verwerk ik de verkoopfacturen correct onder dit nieuwe regime?

1. Maak alle nodige nieuwe btw-codes aan. Voorzie een aparte code per land en per btw-percentage.
  2. Geef de startdatum van de btw-code “01/07/2021” mee. Hiermee voorkom je eventuele boekingen met deze btw-code vóór deze datum.

De nieuwe aangemaakte btw-codes zijn meteen beschikbaar voor gebruik, zowel bij de manuele verwerking van een verkoopfactuur als bij het gebruik van de Yuki verkoopomgeving om een verkoopfactuur aan te maken.

De OSS-regeling zal voornamelijk van toepassing zijn op webshops. Indien de ondernemer zijn webshop heeft gekoppeld met zijn Yuki domein raden we aan om samen de juiste btw-codes in te stellen in de externe facturatiesoftware!

LET OP! Bij terugkerende particuliere buitenlandse klanten moet je de btw-code aanpassen in de standaardwaarden. Zo staat het meteen goed voor toekomstige facturen.

Voor de boekingen van deze facturen wordt de btw-rekening 452810 BTW TBE-diensten en verkopen op afstand gebruikt. Dit wordt opgenomen in vak 47.

OSS-aangifte

In het overzicht van de btw-aangiften zal de knop OSS-aangifte verschijnen bij gebruik van de OSS btw-codes. Indien er geen facturen zijn die onder de OSS-regeling vallen, zal deze knop niet zichtbaar zijn.

De gegevens in dit overzicht kunnen worden gebruikt bij het invullen van de OSS-aangifte. Het is niet mogelijk om dit overzicht te exporteren.

In dit overzicht wordt per land en per percentage het aantal verwerkte facturen getoond met de totale Maatstaf van heffing en het btw-bedrag. Om de verkoopfacturen (OSS-transacties) per btw-code te bekijken, klik je op de omschrijving van de desbetreffende btw-code. In dit scherm kunnen de verkoopfacturen (OSS-transacties) worden gefilterd op btw-code.

Hoe verwerk ik de betaling van de OSS-aangifte?

De betaling dat van de bankrekening af gaat, kan je op dezelfde grootboekrekening - 452810 BTW TBE-diensten en verkopen op afstand - boeken opdat deze gesaldeerd wordt.