Peppol via Lucy - FAQ voor ondernemers

Gewijzigd op Wo, 12 Jun om 2:02 PM


Lucy is een Peppol platform waarmee je al jouw inkomende en uitgaande elektronische facturen kan beheren en dat via één platform. 


Wil je graag meer weten over Lucy of wil je jouw bedrijf bij Lucy registreren?
Klik dan hier om door te gaan naar de website van Lucy.  



Hieronder lichten we de meest gestelde vragen toe over Peppol:



Wat is Peppol?


PEPPOL is een initiatief van de Europese Commissie. Dit Peppol netwerk zorgt ervoor dat  dat elektronische documenten zoals facturen veilig en efficiënt verstuurd kunnen worden. Voor bedrijven betekent dit snellere transacties, minder fouten en lagere administratieve kosten. Bovendien wordt het gebruik van Peppol verplicht in België vanaf 2026.


Hoe kan Peppol mijn facturatieproces verbeteren?


Peppol verbetert je facturatieproces door standaardisatie, waardoor facturen sneller en foutloos opgemaakt en verwerkt kunnen worden. Dit leidt tot minder handmatige invoer en snellere betalingen, wat tijd en geld bespaart.



Wat zijn de voordelen van het gebruik van een Peppol-inbox voor mijn onderneming?


Met een Peppol-inbox kan je  alle ontvangen facturen beheren en vanuit daar eenvoudig delen met jouw accountant en andere bedrijfsprocessen. Dit betekent dat, zelfs als je van accountant zou veranderen, je je registratie niet hoeft te wijzigen, wat tijd en moeite bespaart. Op het Peppol netwerk kan je je bedrijf namelijk één keer registreren.  


Hoe integreer ik Peppol met mijn huidige facturatiesysteem?


Integratie met Peppol via het platform van Lucy is eenvoudig.
Voor het ontvangen van facturen kan je vandaag al gebruik maken van de Peppol-inbox. Vanuit deze inbox kan je de facturen eenvoudig verspreiden in je bedrijfsprocessen. Vanaf september zullen wij de mogelijkheid bieden om facturen via Peppol te versturen. 


Kan ik het Peppol platform van Lucy gebruiken voor zowel inkomende als uitgaande facturen?


Peppol kan worden gebruikt voor zowel inkomende als uitgaande facturen. Dit zorgt voor een gestroomlijnd proces voor het ontvangen en versturen van facturen en dat binnen één netwerk.


Welke stappen moet ik ondernemen om mijn bedrijf aan te sluiten op Peppol?


Start met de Lucy Peppol-inbox en je  bent klaar om te beginnen!  
Registreer je bedrijf bij ons en wij helpen je  bij de rest van het proces. Vraag je accountant om hulp als dat nodig is, en binnen no-time ben je aangesloten op het Peppol-netwerk. 


Klik hier om jouw bedrijf te registreren via Lucy.


Hoe lang duurt het om mijn bedrijf aan te sluiten op Peppol?


Het aansluiten op Peppol is meestal snel en eenvoudig. Zodra de KYC-procedure succesvol is afgerond, wat doorgaans binnen 24 uur is, ben je klaar om te starten.


Hoe kan ik zien of mijn leveranciers of klanten Peppol gebruiken?


In Lucy zal je kunnen zien of jouw klanten Peppol gebruiken voordat je een factuur verstuurt. Daarnaast kan je  in Lucy altijd je eigen registratie- en statusinformatie bekijken. Hierdoor weet je zeker dat je naar geregistreerde Peppol-gebruikers stuurt.


Wat zijn de wettelijke vereisten voor het gebruik van Peppol in België?


In België moeten vanaf 2026 alle B2B-facturen via Peppol verstuurd en ontvangen worden. Dit betekent dat je elke factuur naar klanten met een BTW-nummer via Peppol moet sturen, in lijn met de nieuwe regelgeving.


Hoe zit het met de beveiliging van mijn gegevens op Peppol?


Peppol is zeer veilig. Voordat je op het Peppol-netwerk mag, moet je  door een KYC-proces gaan, net als bij jouw bank. Dit betekent dat zowel jij als jouw correspondenten bekend zijn op het netwerk, zodat je  100% zeker weet naar wie je facturen stuurt en van wie je ze ontvangt. Dit zorgt voor veilige en betrouwbare transacties. 


Welke ondersteuning biedt Lucy?


Lucy is zeer eenvoudig in gebruik. Mocht iets niet lukken, kan je altijd bij ons terecht voor support. Daarnaast staat ook jouw accountant klaar om  je verder te helpen. Wij bieden technische hulp, training en klantenservice om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.


Zijn er subsidies of steunmaatregelen voor bedrijven die Peppol implementeren?


Ja, er zijn steunmaatregelen. Er is een 120% fiscale aftrekbaarheid op het Lucy-abonnement, wat het financieel voordelig maakt. Voor meer informatie over bijkomende voordelen en vragen kan je altijd terecht bij jouw accountant.








Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren