Blokkeren en afsluiten administratie

Gewijzigd op Tue, 07 Mar 2023 om 04:59 PM

Je hebt de mogelijkheid om een administratie tot een bepaalde datum te blokkeren, zodat er geen transacties (ook automatische) meer verwerkt kunnen worden die boekingen tot gevolg hebben voor of op die datum.

Om een administratie te blokkeren heb je verschillende mogelijkheden:

• Via Instellingen kan je kiezen voor Blokkeren onder het deel Domein.

• Alleen een gebruiker met de rol 'Portaal backoffice controller', 'Backoffice controller' van het domein of de rol 'Externe accountant' kunnen een administratie blokkeren of afsluiten.

• De gebruiker die ingesteld staat als backoffice controller kan een administratie rechtstreeks vanuit de proef- en saldibalans afsluiten of blokkeren.

Blokkeren en afsluiten

Hier geef je aan welke administratie je wilt blokkeren, in geval van meerder administraties in het domein kies je eerst de administratie en geef daar de laatste dag in van de periode die je gaat controleren, bijvoorbeeld 31-12-2018.

Wanneer de administratie geblokkeerd is tot een datum kan enkel de Backoffice controller van het domein nog wijzigingen aanbrengen ter voorbereiding van afsluit van het boekjaar. De backoffice verantwoordelijke en Yuki (automatische boekingen) kunnen niet meer boeken vóór de ingestelde datum en/of geen wijzigingen aanbrengen.

Van zodra de administratie afgesloten is kan niemand nog boeken of wijzigingen aanbrengen.

De blokkering kan weggehaald worden door een eerdere datum in te vullen of de datum volledig weg te halen.