Kwaliteitsmonitor: BTW

Gewijzigd op Tue, 02 May 2023 om 03:10 PM

De controle van de btw-aangiften bestaat uit de volgende zaken:

  • Niet toegewezen btw-correcties
  • Niet toegewezen btw-transacties
  • Zijn er onbetaalde afgesloten btw-aangiften?
  • Zijn alle btw-aangiften afgesloten?
Nadat je ervoor hebt gezorgd dat de benodigde aanvullingen en/of correcties zijn uitgevoerd, kan je vervolgens de score van de kwaliteitsmonitor updaten door linksboven in je scherm op de knop Verversen te klikken.

Onder de score wordt steeds de datum en het tijdstip weergegeven wanneer deze voor het laatst werd bijgewerkt.


Niet toegewezen btw-correcties

Btw-aangiften kunnen niet worden ingediend wanneer er vakken met negatieve waardes aanwezig zijn. Negatieve vakken worden daarom gecorrigeerd naar 0 en doorgezet naar de volgende aangifte totdat het volledige bedrag is verrekend.


Echter kunnen alle btw-aangiften die nog niet zijn afgesloten worden leeggemaakt waardoor de transacties niet langer meer zijn toegewezen aan een Btw-aangifte. Deze controle genereert een lijst met alle correcties die niet meer zijn toegewezen.
Doorloop de lijst en klik op de knop Herstel niet toegewezen btw-correcties. De transacties zullen worden opgenomen in een "concept" btw-aangifte in het lopende boekjaar.


Niet toegewezen btw-transacties


Alle btw-transacties in een administratie worden door Yuki automatisch opgenomen in een "concept" btw-aangifte. Echter kunnen btw-aangiftes die nog niet afgesloten zijn, worden leeggemaakt waardoor de transacties niet meer zijn toegewezen aan een aangifte. Dit zal bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de onderneming verandert van een kwartaal naar een maandaangever.


Deze controle genereert een lijst met alle btw-transacties die niet meer zijn toegewezen aan een btw-aangifte.Doorloop de lijst en op de knop Herstel niet toegewezen btw-transacties zodat de transacties terug worden toegewezen aan een btw-aangifte.


Onbetaalde afgesloten btw-aangiften


Deze controle genereert een lijst met alle afgesloten btw-aangiften die nog niet zijn gematcht met een betaling of een ontvangst.Doorloop de lijst en controleer of een btw-aangifte alsnog gematcht kan worden met een betaling of een ontvangst. Hierbij is het belangrijk dat alle bankrekeningen, inclusief de creditcards, in de administratie bijgewerkt zijn.


Afgesloten btw-aangiften


In de administratie wordt gecontroleerd of alle btw-aangiften zijn afgesloten. Bij het afsluiten van een btw-aangifte wordt een XML en PDF bestand aangemaakt zodat de aangifte ingediend kan worden. Deze check controleert of er nog niet afgesloten aangiftes zijn.
Doorloop de lijst en open de btw-aangifte, controleer deze en sluit deze vervolgens af.  Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren