Waarin verschilt Projecten van de nieuwe functionaliteit Analytisch boekhouden?

Gewijzigd op Tue, 08 Feb 2022 om 05:11 PM

Het is belangrijk om te weten in welk opzicht de nieuwe functionaliteit Analytisch boekhouden anders is dan onze reeds gekende functionaliteit Projecten. Hieronder lichten we de belangrijkste verschillen toe. 


  1. Bij Analytisch boekhouden wil je een rapportage bekomen die jaar na jaar relevant zal blijven. Zoals bijvoorbeeld een indeling per departement, vestiging etc. Bij Projecten werken we, zoals de naam het zelf aangeeft, op projectbasis. Hier is meestal sprake van een vaste einddatum. Zoals bijvoorbeeld een bouwbedrijf met verschillende werven of een eventbedrijf met verschillende events.

  2. Bij Analytisch boekhouden kan je tot verschillende 5 analyses aanmaken. Bij projecten kan je een ongelimiteerd aantal Projecten aanmaken.

  3. Bij Analytisch boekhouden kunnen we inzichten bekomen tot op één of zelfs tot op twee niveaus gecombineerd in één analyse. Zo kunnen we een zeer gedetailleerd overzicht bekomen van onze cijfers. Bij Projecten kunnen we een uitsplitsing maken tot op één niveau. Wat bij projectanalyse in de meeste gevallen voldoende is aangezien je gewoon een overzicht wil van je cijfers op projectbasis.

  4. Analytisch boekhouden is enkel toegankelijk voor ondernemers met de rol directie of financiële administratie. Projecten is toegankelijk voor elke gebruiker die toegang wordt verleend tot een project, ongeacht de rol van die gebruiker. Dit kan per project verschillend zijn.

  5. De Analytische omgeving is een aparte subtab onder de boekhouding tegel (links in het menu van een domein). Deze functionaliteit staat los van de gewone boekhoudkundige verwerking (extracomptabel), waardoor flexibiliteit en automatisatie vergevorderd zijn. Projecten zijn rechtstreeks gelinkt aan de boekingen van je facturen wat op termijn de flexibiliteit en automatisatie minder ten goede komt. Dit kan echter ook een voordeel zijn afhankelijk van jouw bedrijf en situatie. 


Zijn er nog zaken onduidelijk of twijfel je over welke tool het beste is in jouw situatie om betere inzichten te verwerven in de prestaties van je bedrijf? Contacteer dan zeker je accountant of onze supportdienst voor meer info op jouw maat. 

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren