MAR instellen

Gewijzigd op Wed, 21 Feb 2024 om 11:18 AM

Ieder domein in Yuki kent maar één rekeningstelsel.  Indien er meerdere administraties in een domein zitten, vallen deze ook onder hetzelfde MAR. Sommige rekeningen worden automatisch aangemaakt als je bij het instellen van een administratie bijvoorbeeld een aandeelhouder, bestuurder of deelneming vastlegt.

Het is mogelijk om als kantoor met een vast rekeningschema te werken en deze vanuit een domein te kopiëren naar andere domeinen via Bijwerken uit domeinen

Het MAR voor een domein kan enkel door een gebruiker met een Backoffice rol in het domein of de rol Externe accountant bewerkt worden..

Je kan het MAR vanuit verschillende plaatsen in Yuki openen:

• Vanuit het BO scherm klik je links in je scherm op MAR.
  • Ga naar Boekhouding en klik vervolgens links in je scherm op MAR
  • Via het icoontje rechtsboven klik je op Grootboekrekeningen

Het volgende scherm wordt geopend:

In het MAR vind je de volgende knoppen:

1. Bekijk alleen de actieve grootboekrekeningen.
  2. Bekijk alle beschikbare grootboekrekeningen.
  3. Zoek een rekening op basis van een deel van de omschrijving of nummer.
  4. Werk het rekeningschema bij (kopieer) op basis van een vaste rekeningstelsel uit een ander domein.
  5. Pas de getoonde kolommen aan in het overzicht.
  6. Download het MAR als een CSV-bestand.

Rekeningstelsel voor domein aanpassen

Yuki werkt met een rekeningstelsel waarbij de indeling vast staat. Daarbinnen heb je echter de mogelijkheid om grootboekrekeningen te activeren/deactiveren, toe te voegen en de instellingen aan te passen (BTW en aftrekbaarheid).

Grootboekrekening activeren/deactiveren

In het overzicht van alle beschikbare grootboekrekeningen kan de kolom Ingeschakeld aan of uit gevinkt worden. Niet ingeschakelde rekeningen kunnen bij het verwerken van facturen of transacties niet geselecteerd (gevonden) worden.

Het is mogelijk om een grootboekrekening waarop in het verleden geboekt werd uit te schakelen. Die rekening blijft wel zichtbaar in de rapportage maar kan niet meer gebruikt worden voor nieuwe boekingen.

Grootboekrekening aanmaken

Het is mogelijk om bijkomende grootboekrekeningen toe te voegen onder de standaard rekeningen. De nieuwe grootboekrekening zal dan onder dezelfde categorie (rapportage) geplaatst worden als de standaard rekening. Enkel onder de rekeningen die een + in de laatste kolom hebben kunnen nieuwe aangemaakt worden.

Door te klikken op wordt volgende scherm geopend.

Yuki zal standaard de eerstvolgende beschikbare grootboekrekeningnummer voorstellen. De code kan nog gewijzigd worden maar moet binnen de vastgelegde range liggen. Deze range wordt aangegeven in de gele balk.

Ook kan je voor die rekening de volgende zaken instellen:

• Omschrijving (verplicht). Dit zal de naam van de grootboekrekening worden en ook zo getoond worden in verschillende overzichten in Yuki.
  • Ingeschakeld. Moet de rekening ingeschakeld (geactiveerd) worden?
  • Btw van toepassing. Is er btw van toepassing? Moeten boekingen op deze rekening opgenomen worden in de btw-aangifte?
  • Aftrekbare btw-percentage. Voor welk % zijn boekingen op de rekening aftrekbaar voor de btw? Bij het verwerken van facturen zal Yuki dit percentage voorstellen maar dit kan nog gewijzigd worden.
  • Professioneel percentage kan ingesteld worden bij eenmanszaken voor de correcte verwerking van de facturen.
  • Notities. Er kunnen notities meegegeven worden zodat bij gebruik van de grootboekrekeningen de notitie getoond kan worden voor de backoffice.

Grootboekrekening instellen

Om de instellingen (zie hierboven) van een rekening te wijzigen klik je vanuit het MAR op de omschrijving van rekening en vervolgens links in je scherm op Grootboekrekening.

Klik in de nu geopende grootboekkaart linksboven in je scherm op het potloodje.

Bij bepaalde rekeningen in Yuki kan de omschrijving aangepast worden, bij andere niet.