FAQ - NFT invoicing

Gewijzigd op Thu, 02 Dec 2021 om 01:05 PM

Visma | yuki heeft blockchain technologie verwerkt in haar boekhoudplatform waarmee de echtheid van bonnen en facturen automatisch is te verifiëren. Dit vormt de eerste stap in een volledig veilige automatisering van de factuurverwerking en -betaling.


  • Voor wie is de feature NFT invoicing bedoeld?

Vandaag is de nieuwe feature enkel beschikbaar voor gebruikers van Yuki Verkoop. Met deze nieuwe functionaliteit zal er een QR-code geplaatst worden op de factuur die in Yuki wordt gemaakt en zal de factuur ook automatisch op de Blockchain worden geschreven als NFT.


  • Wat is een NFT?

Een NFT is een Non-Fungible Token: een niet- inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Dit certificaat kan je digitaal creëren en koppelen aan een digitaal object (zoals een factuur) en dat staat vervolgens in een blockchain (een openbare database).


  • Wat is de Blockchain?

Blockchain is een altijd beschikbare database die niet afhankelijk is van derde partijen. Er is niet één centrale partij die controle heeft over de informatie, waardoor gebruikers zijn verzekerd dat de informatie correct is en blijft.


  • Wat is de meerwaarde van NFT invoicing?

Met spookfacturen, fraude en andere security-uitdagingen is het belangrijk om 100% te kunnen vertrouwen op inkomende facturen. Met de implementatie van NFT invoicing zetten we een grote stap om de echtheid van bonnen en facturen automatisch te verifiëren. Dit vormt de eerste stap in een volledig veilige automatisering van de factuurverwerking en -betaling. Bekijk deze video voor meer uitleg.


  • Hoe werkt NFT invoicing?

Als de verzender een factuur in de blockchain plaatst, kan niemand deze veranderen. De factuur die de klant ontvangt, heeft een sleutel waarmee deze vanuit Yuki is te valideren met de factuur in de blockchain. Zijn beide facturen identiek, dan vindt de automatische verwerking plaats. In de toekomst is het zelfs mogelijk om - van zodra de factuur is geverifieerd - de factuur automatisch te betalen. De software kan dan bijvoorbeeld rekening houden met het beste betaalmoment voor een optimale cashflow. In deze korte video wordt het concept verder uitgelegd.


  • Hoe kan ik kijken of de ontvangen factuur authentiek is?

Op de factuur wordt een QR code toegevoegd en een extra pagina waarop uitgelegd wordt dat dit een NFT invoice is. Via de QR code kom je op een webpagina met de factuurdetails zoals deze op de blockchain staan. Hier kan je ook meteen een UBL downloaden van de factuur.


  • Hoe is de feature te activeren?

De technologie die wij toepassen bij NFT invoicing is nog erg nieuw, maar uiteraard willen we jullie wel de mogelijkheid geven om kennis te maken met deze functionaliteit. Daarom brengen wij dit uit als bèta functionaliteit. Concreet betekent dit dat we dit kunnen activeren voor elk willekeurig domein die gebruik maakt van de functionaliteit Yuki Factuur. Wil je gebruik maken van NFT invoicing, neem dan contact op met support@yuki.be. Onze support collega’s zullen vervolgens deze functionaliteit activeren voor het betreffende domein. Van zodra dit geactiveerd is, kan je via de verkoopinstellingen NFT invoicing inschakelen. Indien nodig kan je via deze weg ook altijd de functionaliteit weer uitschakelen.


  • Hoe kunnen andere (software) leveranciers zich aansluiten?

Voordat blockchain echt een rol kan spelen in een veilige factuurverwerking zijn er meer softwareleveranciers nodig die NFT invoicing technologie implementeren in hun facturatiesoftware. Deze eerste versie is gebouwd door Visma | yuki en mintBlue maar is onafhankelijk van beide bedrijven. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Jeroen van Haasteren jeroen.vanhaasteren@visma.com met Niels van den Bergh niels@mintblue.com.


  • Er zijn al initiatieven die papieren bonnetjes digitaliseren, waarom is dit een stap vooruit?

Deze initiatieven zie je al in de markt, alleen liggen de data en het verdienmodel altijd bij een externe partij. Met blockchain heb je deze limitaties niet en blijf je altijd eigenaar over je eigen data. Ook als de bedrijven eromheen zouden verdwijnen.Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We waarderen uw moeite en we gaan proberen om het artikel te verbeteren