Om een vast actief dat verkocht wordt uit te boeken, volg je volgende stappen:


Stap 1

Ga naar de afschrijvingstabel van het actief dat verkocht wordt en zorg ervoor dat de grootboekrekening voor verkoop gekoppeld wordt aan de Activum groepsinstellingen


Hierbij is het belangrijk dat elke 2-rekening een eigen, unieke 7-rekening heeft.
Stap 2

Verwerk de verkoopfactuur op dezelfde 7-rekening zoals ingesteld staat in de activum groepsinstellingen van het verkocht actief (Stap 1). Indien dat niet gedaan wordt, zal het niet mogelijk zijn om het actief te koppelen aan de verkoopfactuur. Stap 3

Ga terug naar de afschrijvingstabel en klik op het potlood rechts van het verkocht actief. Kies voor Koppel aan een verkoop transactie om het element te koppelen aan een verkoopfactuur.Het archief zal geopend worden waar je via de zoekfunctie bijhorende verkoopfactuur zal kunnen zoeken.

Stap 4

Zoek in het archief naar bijhorende verkoopfactuur en selecteer deze. Het element zal nu gekoppeld zijn aan de verkoop waardoor Yuki een voorstel tot uitboeking zal tonen.


Stap 5

Maak de afschrijvingsboeking en de journaalpost met de uitboeking aan. 


Stap 6 

Yuki zal pro rata tot datum van verkoop nog afschrijvingen boekingen. Je kan dit corrigeren door de geboekte afschrijvingen tegen te boeken in de aangemaakte diverse posten boeking. Deze kan je terugvinden door naar het overzicht van de diverse posten boekingen te gaan (incl. automatisch gegenereerd). In deze boeking maak je de correcties door de geboekte afschrijvingen in kosten te crediteren (1) en de meer of minderwaarde aan te passen (2) om de boeking in evenwicht te brengen.