In Yuki heb je de mogelijkheid om met meerdere prijslijsten te werken. Dit is enkel nodig indien je frequent aan verschillende klantgroepen factureert en dezelfde prijzen hanteert (bv b2b en b2c).

Voor elke factuur die je aanmaakt, kan je aangeven welke prijslijst voor die factuur van toepassing is. Een prijslijst is een prijsmodel en niet noodzakelijkerwijs een prijsafspraak. Voor prijsafspraken die een afwijking vormen van de standaardprijs kan je beter een prijsovereenkomst gebruiken.

Een prijslijst bepaalt binnen Yuki:

• Welke artikelen voor een bepaalde factuur beschikbaar zijn
  • Met welke prijs dat artikel moet worden voorgesteld op die factuur (kan wel aangepast worden)
  • Welk btw-percentage in dat geval voorgesteld moet worden (kan aangepast worden op de factuur)
  • Of de ingegeven prijs inclusief of exclusief btw is. Dit kan niet worden aangepast per factuur.

Wanneer gebruik je prijslijsten?

In de volgende situaties is het raadzaam om aparte prijslijsten aan te leggen:

• Als je zowel aan particulieren als aan bedrijven levert en soms dus prijzen inclusief btw gebruikt en soms prijzen exclusief btw
  • Als je aan volstrekt verschillende doelgroepen levert (bijvoorbeeld aan handelaren en aan eindgebruikers) en daarvoor afwijkende prijzen hanteert.
  • Als je klanten in het buitenland hebt en die een speciaal btw-tarief verwachten.

De standaard prijslijst aanpassen

Alle artikelen worden normaal gekoppeld aan de standaard prijslijst. Dit is een prijslijst die standaard aanwezig is en deze is exclusief btw. Heb je verder geen behoefte aan meer dan één prijslijst, maar lever je eigenlijk enkel aan consumenten (inclusief btw) dan volstaat het om de standaard prijslijst aan te passen en daar aan te geven dat alle verkoopprijzen inclusief btw zijn.

Klik daarvoor op "Prijslijsten", open de standaard prijslijst en bovenaan op wijzigen (potloodje). Vink vervolgens het hokje achter "Inclusief btw" aan. Bewaar de wijzigingen als je klaar bent.

Alle prijzen van artikelen die aan deze prijslijst gelinkt zijn, zijn nu inclusief btw.

Een extra prijslijst aanmaken

Wil je toch een extra prijslijst aanmaken, ga dan als volgt te werk:

Klik op de link "Prijslijsten" en vervolgens bovenaan op "+ Prijslijst". Geef een duidelijke omschrijving aan de prijslijst (bijvoorbeeld "Prijslijst Duitsland" of "Consumenten"). Geef aan voor welke administratie de prijslijst is (indien er meerdere administraties aanwezig zijn in het domein) en duid aan of de verkoopprijzen op deze prijslijst in- of exclusief btw zijn. Druk vervolgens op Bewaren.

De knoppenbalk krijgt nu een aantal extra mogelijkheden.

• Wijzigen: deze prijslijst wijzigen
  • Verwijderen: deze prijslijst verwijderen
  • Nieuw artikel: maak een nieuw verkoopartikel aan en koppel dat aan deze prijslijst
  • Importeren: importeer een csv met nieuwe artikelen/aangepaste prijzen (let op: deze csv moet in een bepaald formaat zijn! Om dit te bekomen kan je de lijst best eerst exporteren door op het download-icoon rechtsboven te klikken )
  • Actieve artikelen/Alle artikelen: Toon alle verkoopartikelen die aan deze prijslijst gekoppeld zijn/Toon alle verkoopartikelen
  • Open extra balk voor geavanceerde functie: Hiermee kan je de nog te verwerken facturen automatisch bijwerken op basis van de aangepaste prijzen

Artikelen aan een prijslijst toevoegen

Er zijn drie mogelijkheden om extra artikelen aan de nieuwe prijslijst toe te voegen:

• Door een nieuw artikel aan te maken
  • Door een bestaand artikel aan de prijslijst te koppelen.
  • Door een csv bestand te importeren

Het eerste doe je door in de prijslijst op de knop "+ Nieuw artikel" te klikken.

Het tweede doe je door eerst op wijzigen (potloodje) te klikken en vervolgens "Alle artikelen" te tonen. Je ziet dan onderstaand scherm:

Duid de toe te voegen artikelen aan door het vinkje bij "Actief" aan te duiden, en geef mee welke verkoopprijs gehanteerd moet worden alsook welke btw-code daarbij van toepassing is. (Tip! Doe dit samen met jou accountant, of laat het minstens door hen controleren. De facturen die je opmaakt worden namelijk meteen automatisch ingeboekt en opgenomen in de btw-aangifte)

Prijzen met ingang van een bepaalde datum aanpassen

De datum die je bovenaan kan aanpassen zal dienen als ingangsdatum voor de (nieuwe) prijzen.  Je kunt met prijslijsten dus ook eenvoudig de prijzen op voorhand aanpassen voor in de toekomst. Wil je bijvoorbeeld met ingang van het nieuwe jaar andere prijzen hanteren, dan kun je die wijzigen al in december voorbereiden.

Kies de prijslijst die je wenst te wijzigen. Klik op "Wijzigen". Geef de datum in waarop de wijzigingen in de toekomst doorgevoerd moeten worden. Pas alle prijzen aan, of deactiveer artikelen die vanaf die datum niet meer leverbaar zijn. Klik op bewaren als je klaar bent.

Tijdens het opmaken van facturen is de invoerdatum bepalend voor de prijsvoorstellen. Dus een factuur die je op 5 januari invoert, heeft dan andere prijzen dan de factuur die je nog op 31 december opmaakt.

Prijslijst aan relatie koppelen

Om altijd de juiste prijslijst bij een bepaalde relatie te hanteren, kan je bij een relatie die prijslijst vastleggen. Ga naar de adreskaart van de relatie, klik op Wijzigen, open de tab Extra en selecteer in de sectie "Financieel" de gewenste prijslijst. Klik op Bewaren.