Afpunten van grootboekrekeningen

Gewijzigd op Tue, 28 Mar 2023 om 04:08 PM

In Yuki vind je op alle grootboekrekeningen een markeer functionaliteit die je voor verschillende doeleinden kan gebruiken:

• Transacties afpunten (matchen).
  • Transacties markeren omdat ze speciale aandacht nodig hebben.
  • Transacties markeren die bij elkaar horen.
  • Transacties snel even markeren om een totaal te berekenen.

Dit is een algemene matching op de grootboekrekening zelf om bijvoorbeeld verschillen te gaan zoeken, géén matching met facturen!

Waar vind je deze functie?

Op het moment dat je een grootboekrekening op het scherm hebt staan zie je in het linker menu een keuze Afpunten. Deze keuze brengt je naar een gelijkaardig scherm, maar met alle functies om te markeren.

Van links naar rechts zijn er de volgende functies:

1. Kiezen van periode.
  2. Switchen tussen alle transacties of alleen openstaande posten.
    • De transactie view toont alle regels,  gemarkeerd en ongemarkeerd.
    • De openstaande posten view toont alleen de ongemarkeerde regels.
  3. Knop om alle markeringen van de gekozen periode ongedaan te maken.
  4. In bulk markeren van alle ongemarkeerde transacties in de gekozen periode.
  5. Preview van document tonen.
  6. Configureren van kleuren en label namen.

Om te markeren, kies je eerst een kleur. Doe dat door te klikken op de markeerstift die rechts onderin het overzicht staat.

Je kan kiezen uit 5 kleuren. Om weer te wissen klik je op de witte markeerstift met het kruisje.

Nadat je een kleur gekozen hebt, klik je op de regels die je wenst te markeren met die kleur. De regel krijgt dan deze kleur. Onderin het scherm wordt een totaal bijgehouden van alle regels met die kleur. Je kan eventueel ook verschillende kleuren door elkaar gebruiken.

Je kan ook met de pijltjestoetsen op je toetsenbord door je regels lopen en met de spatiebalk de geselecteerde regel markeren met de gekozen kleur.

Om een markering te verwijderen kan je een tweede keer op de regel klikken, of je kiest eerst voor de witte dé-markeer stift met het kruisje. Om in één keer alle regels van eenzelfde kleur (in de geselecteerde periode) te de-markeren kun je de betreffende knop in de actiebalk gebruiken.

Kiezen van label namen

Wanneer je met een nieuwe kleur markeringen toevoegt zal deze kleur onderaan het scherm verschijnen met het label Onbekend. Door hierop te klikken en een gekozen label in te typen zal de kleur voor deze bepaalde grootboekrekening altijd aangeduid worden met de gekozen naam.

In het configuratievenster bovenaan in de actiebalk kan je ook standaard namen voor alle grootboekrekeningen toepassen. Verder kan je hier ook de kleuren naar wens aanpassen door op de kleur door te klikken.

Als je klaar bent met markeren klik je links in het menu op Transacties om terug naar de standaard transactie weergave van de grootboekrekening te gaan..