Kasstaat boeken

Gewijzigd op Thu, 06 Apr 2023 om 02:08 PM

Tijdens het vastleggen van de gegevens van je administratie kon er aangegeven worden dat de onderneming een kas heeft voor de contante inkomsten en uitgaven. De kastransacties kunnen in Yuki toegevoegd worden in de vorm van een kasstaat waarbij of manueel de transacties ingegeven worden of geïmporteerd worden door middel van een CSV bestand. We raden aan om zoveel mogelijk te werken met een CSV bestand.

In het invoerscherm van een kasstaat specificeer je de kasstaat door in de bovenste regel achtereenvolgend de correcte kas (indien er meerdere kassa's in het bedrijf aanwezig zijn), het volgnummer van de kasstaat (Afschrift), de datum van de kasstaat en het beginsaldo in te voeren. Het beginsaldo van een kasstaat komt overeen met het eindsaldo van de vorige kasstaat.

In het invoerscherm voeg je de verschillende kastransacties als aparte regels toe.

Hierbij heb je de keuze uit een aantal typen kastransactie regels:

• Afstorting bank: geld opgenomen uit kas dat op zakelijke rekening(en) is gestort.
  • Opname bank: geld opgenomen van zakelijke rekening(en) dat in kas is gestort (bijv. wisselgeld).
  • Storting privé: privé geld dat in kas is gestort.
  • Privéopname: geld opgenomen uit kas voor privé uitgaven.
  • Betaling klant: klant die contant een verkoopfactuur heeft voldaan. Vermeld het factuurnummer in de omschrijving.
  • Betaling leverancier: aankoop van leverancier die contant is voldaan. Vermeld het factuurnummer in de omschrijving.
  • Contante verkopen: totaal van verkopen die via de kas(sa) verkocht werd. Per kastransactie regel moet dit totaal worden uitgesplitst naar btw 21%, btw 6% en btw 0% of vrijgesteld.
  • Contante uitgave: vermeld per uitgave (kastransactie regel) het soort uitgave (grootboekrekening), het btw bedrag en het totaalbedrag van de uitgave (inclusief btw).
  • Kasverschillen: is het verschil negatief, dan is er sprake van een kasoverschot (meer in kas dan verwacht). Is het verschil positief dan is er sprake van een kastekort (minder in kas dan verwacht).
  • Totaal betaald met bancontact: totaal van verkopen die met bancontact zijn voldaan.
  • Totaal per creditcard betaald: totaal van verkopen die per creditcard zijn voldaan.
  • Overig.

Klik op de knop Bewaren om de kastransactie regel te bewaren. Er wordt automatisch een nieuwe lege regel aangemaakt.

Als alle kastransactie regels van de kasstaat zijn ingevoerd moet rechts onder het correcte eindsaldo van de kasstaat (zie geüploade kasstaat) staan.

Na het afhandelen van de kasstaat vind je deze terug door naar de Bank bol te gaan en vervolgens links in je scherm te klikken op Kas.

Bewaar de bonnetjes van alle contante uitgaven zelf. Belangrijk is om deze bonnen niet ook apart nog eens te verwerken wat tot dubbele kastransacties zal leiden!